Linkuri accesibilitate

Cuplu LGBT+ din R. Moldova care a cerut înregistrarea căsătoriei: „Așteptăm refuzul și depunem cerere de chemare în judecată”


Activiștii LGBT+ Leo Zbanke și Angelica Frolov.
Activiștii LGBT+ Leo Zbanke și Angelica Frolov.

Activiștii LGBT+ Angelica Frolov și Leo Zbanke au mers la Agenția Servicii Publice ca să depună actele pentru înregistrarea căsătoriei. Invocând faptul că legislația în vigoare nu permite căsătoria civilă dintre persoane de același sex, funcționarii au spus că le vor trimite un refuz în decurs de 15 zile lucrătoare. Cuplul susține că va ataca decizia în instanță, iar ulterior - la CEDO.

La depunerea declarației de căsătorie la Agenția Servicii Publice li s-au alăturat alte trei cupluri, care încă nu sunt gata să apară public.

„Așteptăm refuzul și depunem cererea de chemare în judecată în baza deciziei CEDO Fedotova vs Rusia. Constituția R. Moldova spune, în articolul 4, că Declarația Universală a Drepturilor Omului și alte pacte și tratate au prioritate în fața legislației naționale. CEDO este organul Consiliului Europei și lucrează în baza Declarației Universale. Deci, toate deciziile CEDO devin lege pentru țările membre a Consiliului Europei din care R. Moldova face parte din 1995”, a declarat Europei Libere Angelica Frolov.

Activista a subliniat că ar fi inițiat un proces similar oricine s-ar fi aflat la guvernare în R. Moldova. „Indiferent că vrea sau nu R. Moldova să fie parte a Uniunii Europene, deciziile CEDO trebuie respectate. Noi am fi pornit același proces și dacă erau socialiștii sau alte partide la putere”, a mai spus Frolov.

Angelica și Leo locuiesc împreună mai bine de un an, au un cont comun la bancă și bunuri procurate împreună. Cuplul și-ar dori să-și înregistreze relația, însă statul R. Moldova nu le oferă acest drept, Angelica fiind lesbiană, iar Leo - o persoană non binară, trans masculină, care a ales să păstreze genul feminin în acte. După decizia CEDO din ianuarie, perechea este decisă să lupte în instanță pentru a deveni o familie recunoscută din punct de vedere legal în R. Moldova.

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis, pe 17 ianuarie 2023, că țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv R.Moldova și România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

Această decizie istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei. Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex - cetățeni ruși care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse. Toate cele trei dosare au fost respinse, iar solicitanții au contestat deciziile în justiție.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG