Linkuri accesibilitate

Cererile de cetățenie a R. Moldova vor fi verificate mai minuțios 


După invazia rusă din Ucraina, a crescut numărul solicitărilor de cetățenie moldovenească din partea rușilor.
După invazia rusă din Ucraina, a crescut numărul solicitărilor de cetățenie moldovenească din partea rușilor.

Guvernul a extins termenul în care sunt examinate cererile pentru dobândirea cetățeniei R. Moldova, argumentând decizia prin nevoia de a verifica minuțios documentele prezentate de solicitanți, în contextul riscurilor pentru securitatea statului, provocate de războiul din Ucraina.  

Decizia se referă la cetățenia oferită persoanelor născute pe teritoriul R. Moldova până în 1991, chiar dacă au emigrat demult și nu au obținut acte de identitate moldovenești, precum și copiilor născuți din părinți cetățeni ai R. Moldova (ambii sau unul).

În urma modificărilor, Agenția Servicii Publice (ASP) va examina cererile de determinare a apartenenței la cetățenia R. Moldova până la șase luni în loc de 20 de zile lucrătoare. Pentru recunoașterea cetățeniei, care azi are loc timp de o zi, termenul a fost extins, la fel, până la șase luni.

„Această perioadă extinsă ne va permite să verificăm mai minuțios dosarele. Mai mult, tocmai aceste termene de până la șase luni au fost valabile în perioada stării excepționale, ceea ce ne-a permis să prevenim cel puțin 30 de cazuri când se solicita neîntemeiat sau în mod fraudulos cetățenia R. Moldova”, a explicat directorul ASP, Mircea Eșanu.

Potrivit lui, în statele europene nu există precedente ca cetățenia să se ofere în 20 de zile sau timp de o zi, acestea rezervându-și suficient timp pentru a verifica documentele prezentate.

În nota informativă a proiectului hotărârii se arată că, după începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a crescut numărul de persoane care depun dosare pentru a obține cetățenia Republicii Moldova. În special, este vorba de cetățeni ruși sau ucraineni.

În ultimii 2 ani, din numărul total de solicitanți ai cetățeniei moldovene, peste 70% îl constituie cetățeni ai Federației Ruse și circa 20% - cetățeni ai Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG