Noii guvernanţi dau impresia că încearcă din răsputeri să-şi respecte promisiunile din campania electorală, acelea de a anihila corupţia şi mişmaşurile. Şi nu e vorba numai de cercetarea celor foşti 13 deputaţii acuzaţi de îmbogăţire ilicită. Se munceşte pe toate palierele, aşa cum am mai remarcat deunăzi. După ce au vizitat o Agenţie de Turism bănuită de mişmaşuri, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins la Centrul de Sanatate Stăuceni care, se presupune, elibera certificate false de vaccinare. Patru medici din cadrul instituției sunt bănuiți de trafic de influență. Tot în zilele astea au fost reţinuţi doi angajaţi ai IGP Hânceşti bănuiţi de extorcarea sumei de 8500 lei. Asistăm parcă la o ofensivă de amploare împotriva corupţiei.
Mulţi se întreabă dacă noii guvernanţi vor reuşi să facă ceea ce nu au reuşit precedenţii conducători timp de 30 de ani, dacă vor reuşi adică să anihileze în linii mari corupţia şi hoţia. E greu de spus. Caravana mişmaşurilor merge mai departe chiar şi în aceste zile în care procurorii descind la diferite instituţii şi organizaţii, mai cu seamă în zonele mai îndepărtate de ochii procurorilor. Iată bunăoară la Mărculeşti au fost furate 2 kilometri de fire electrice al căror preţ e de vreo 66 mii lei. Iar hoţii nu au fosr prinşi. Iar într-un sat din raionul Hânceşti, nişte hoţi au furat 80 mii de lei dintr-o casă.
Aş vrea să spun două lucruri cu referire la chestiunea sus-pomenită...
Multe vor depinde, desigur, de cât de serioasă e în realitate dorinţa guvernanţilor de a învinge neregulile. Finalizarea dosarelor nu trebuie tărăgănată, iar cei vinovaţi cu adevărat trebuie pedepsiţi. Dar mi se pare că cea mai simplă cale pentru o guvernare de a învinge mişmaşurile e ca reprezentanţii acestei guvernări să fie curaţi, să nu facă mişmaşuri. Dacă noua putere vrea să anihileze corupţia, ea însăşi trebuie să se ferească de corupţie ca dracul de tămâie. Altminteri toată agitaţia procurorilor va fi în van. Să sperăm că lucrurile se vor schimba peste o vreme.