Pandemia de COVID-19 a atins niveluri record, și la numărul de morți pe zi, și la cel al infectărilor noi în România, în Ucraina, în Rusia... În R. Moldova s-a revenit la nivelul din luna aprilie. Valentina Basiul trece în revistă eforturile de mobilizare din sistemul medical, dar și de înviorare a campaniei de vaccinare:
Cu o rată de vaccinare de 22%, R. Moldova a intrat în faza ascendentă a statisticilor privind contaminările și decesele. Datele din ultimele zile sunt asemănătoare cu cele din noiembrie anul trecut sau de la începutul lunii aprilie anul curent, de când nu s-a mai depășit cota de peste 1500 de cazuri noi înregistrate. În plus, cazurile letale au trecut de 20 pe zi.
Mai mulți experți au descris vaccinarea ca fiind prea lentă pentru a controla noul val pe care cel mai bine îl sesizează angajații din sănătate.
Numitul valul celor nevaccinați face ravagii în mediul pacienților care de regulă nu cred în existența Covid, încearcă să se trateze inițial acasă și ajung în stare gravă la spital. Printre ei sunt mulți tineri, constată șeful secției reanimare a Institutului de Medicină Urgentă, Ivan Cîvîrjîc.
A fost un moment de respiro în lunile mai-iunie...
„Noi avem 47 de paturi dislocate pentru pacienții Covid, de la începutul pandemiei și până acum. Pacientul se externează imediat în locul lui vine alt pacient. A fost un moment de respiro în lunile mai-iunie, în iulie încet-încet secția înapoi s-a umplut. Sunt pacienți foarte gravi. Înainte în secția de terapie intensivă se internau pacienți tineri cu politraume, însă la momentul dat, și ceea ce ne sperie cel mai mult, că în Covid acest lucru nu se întâmplă. Progresează boala, este mult, mult mai agresivă în comparație cu ceea ce era până acum. Noi am fost nevoiți să facem o reactualizare a protocolului nostru instituțional, o lună și jumătate în urmă am mai schimbat anumite aspecte în concordanță cu ceea ce recomandă ghidurile și protocoalele internaționale”.
Ivan Cîvîrjîc spune că, oricât de mult ar dori să mărească numărul de paturi la terapie intensivă, instituția la care muncește nu dispune de astfel capacități, întrucât de asistență medicală au nevoie și alți pacienți cu alte maladii ale căror drepturi riscă să fie limitate foarte mult.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că nu mai sunt locuri în spitale din cauza fluxului mare de pacienți. În același timp, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a spus că vrea să reorganizeze spitalul improvizat de la Centrul expozițional Moldexpo, care activează în calitate de spital de campanie de un an și jumătate, inclusiv cu 40 de paturi la terapie intensivă. Ministra nu a oferit detalii în acest sens, referindu-se cu prioritate la modul în care are de gând să impulsioneze campania de vaccinare.
În ședinţa în plen a parlamentului, ministra Nemerenco le-a spus deputaților, argumentând necesitatea ratificării unui credit de la Banca Mondială pentru măsuri de combatere a Covid 19, că autoritățile au în vedere ca persoane împuternicite și dotate să meargă din poartă în poartă, ca „într-un soi de electorală”.
Guvernul va plăti subvenții companiilor pentru vaccinarea angajaților...
Astăzi prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că executivul a decis să acorde două zile de concediu celor care se vor imuniza, mai exact guvernul va plăti subvenții angajatorilor în acest sens. Acest lucru însă va fi adoptat într-o altă ședință al cabinetului de miniștri.
Gavrilița i-a chemat pe toți cei responsabili să intensifice acțiunile de inspectare a respectării măsurilor antiepidemiologice, la fel, a făcut apel la angajatori, publici ori privați, să se implice în campania de vaccinare pentru ca țara să treacă de acest val cu cheltuieli minime și fără a fi paralizată economia.
„Vedem că ritmul de creștere a îmbolnăvirilor ne cauzează limite, noi nu mai avem locuri în spitale. Putem trece împreună cu cele mai mici consecințe dacă vom fi solidari, solidari înseamnă să nu ne gândim doar la propria persoană, dar să ne gândim la interesul public. Aceasta înseamnă vaccinare. De aceea, îndemnul meu e ca fiecare să-și facă contribuția sa, cât de mică nu ar fi. De aceea, venim cu acest pachet, deci noi nu doar introducem anumite măsuri, noi venim și cu un pachet de susținere a locurilor de muncă, de susținere a angajaților, a angajatorilor”.
De la 1 octombrie intră în vigoare regimul de acces în spațiile închise, inclusiv restaurante, instituții culturale, în baza certificatelor Covid. Șefa guvernului, Natalia Gavrilița, a spus că verificarea autenticității acestor certificate va fi în grija angajatorilor și că: „Statul nu poate să stea cu bâta în fiecare restaurant. Sunt reguli de bun simț întâi de toate”, a spus prim-ministra.
Atât șefa executivului, cât și medicul Ivan Cîvîrjîc i-a îndemnat pe oameni să fie responsabili, să nu aștepte ca ei sau rudele lor să ajungă la terapie intensivă pentru a se convinge că vaccinul făcut la timp e soluția optimă.