Linkuri accesibilitate

Certificatul european de vaccinare ar putea fi lansat în mai


Un transport de vaccinuri rusești anti Covid-19 descărcat pe aeropotrul din Caracas, Venezuela, 29 martie 2021.

Comisia Europeană doreşte ca certificatul digital de vaccinare, care va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, să fie gata până la târgul de turism FITUR-2021, care se va desfăşura la Madrid începând cu 19 mai, ''pentru a nu pierde vara''.

Este ceea ce a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după o întâlnire avută marţi în capitala Spaniei cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

Pe de altă parte, Lituania a declarat că nu va accepta includerea în certificatul de vaccinare a nici unui vaccin care nu este omologat de Agenția Europeană a Medicamentelor, începând cu vaccinul rusesc Sputnik V, relatează Politico.

Lituania „este ferm convinsă că doar vaccinurile autorizate ar trebui să facă parte din Certificatul Digital Verde”, a afirmat ambasadorul lituanian Simonas Šatūnas pentru Politico.

Pe de altă parte, marți, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz a anunțat că se negociază cu Rusia livrarea a un milion de doze de vaccin Sputninv V împotriva Covid-19. „Geopolitica nu are ce căuta aici, important este ca un vaccin să fie sigur și eficace” a declarat cancelarul austriac.

Parlamentul European şi Consiliul UE lucrează în prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, în timp ce Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte ţări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor ''dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate''.

Acest document digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat (negativ) pentru COVID-19 înaintea călătoriei sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG