Linkuri accesibilitate

Cetățenie rusă pentru ucraineni: odată cu pașaportul poate veni și recrutarea în armată


Fotografie făcută într-un autobuz din Donețk în 27 iunie 2020. Călătorii în drum spre secțiile de votare din Rusia își arată pașapoartele rusești.
Fotografie făcută într-un autobuz din Donețk în 27 iunie 2020. Călătorii în drum spre secțiile de votare din Rusia își arată pașapoartele rusești.

Ucraina a condamnat un nou decret semnat de președintele rus Vladimir Putin care permite să obțină cetățenia rusă prin procedură simplificată ucrainenilor din toate zonele țării, nu doar din regiunile separatiste, estice, sau din cele ocupate de ruși, ca până acum. Kievul a spus de îndată că vede în acest gest un nou atac la adresa suveranității Ucrainei.

Cetățenie rusă pentru ucraineni: odată cu pașaportul poate veni și recrutarea în armată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

La o zi de la publicarea deciziei pe pagina de internet a guvernului rus, ministerul ucrainean de Externe a calificat decretul nu numai ca o încălcare a suveranității țării, dar și a „normelor și principiilor dreptului internațional”.

Acordarea de pașapoarte cetățenilor ucraineni, afirmă ministerul, este „nulă din punct de vedere juridic și nu va avea consecințe juridice pentru Ucraina”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că decretul privind pașapoartele este un exemplu al „apetitului prădător” al lui Putin și a cerut aliaților Ucrainei să sporească asistența militară și să introducă noi sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Ce este procedura simplificată

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni acest decret care facilitează accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, dar și pentru persoanele fără cetățenie, cu reședință permanentă în Ucraina.

„Cetăţenii Ucrainei (...) au dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate'', se arată în decizia prezidenţială.

Procedura simplificată sau accelerată le permite ucrainenilor să obțină pașapoarte rusești fără să dea examenul de limbă sau să demonstreze că au fonduri pentru a se întreține. Mai mult, nu trebuie să fi fost rezidenți în Rusia timp de cinci ani înainte de a cere cetățenia, așa cum este în cazul celorlalți solicitanți. Toate cererile trebuie procesate în termen de trei luni, conform decretului.

Peste 1,5 milioane de ucraineni s-au refugiat în Rusia, de la lansarea invaziei în februarie, estimează Națiunile Unite.

Unde există procedura simplificată

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate parțial de forţele ruse.

O femeie pozează cu un pașaport ucrainean și unul rusesc în fața unui birou al Serviciului Federal de Migrație din Rusia, unde a primit un pașaport rusesc, în orașul Simferopol din Crimeea, 7 aprilie 2014
O femeie pozează cu un pașaport ucrainean și unul rusesc în fața unui birou al Serviciului Federal de Migrație din Rusia, unde a primit un pașaport rusesc, în orașul Simferopol din Crimeea, 7 aprilie 2014

Între 2019, când procedura a fost introdusă pentru prima dată pentru locuitorii din Donețk și Lugansk, și anul acesta, peste 720 000 de locuitori din zonele controlate de separatiștii din cele două regiuni - aproximativ 18% din populație - au primit pașapoarte rusești, notează AP.

La sfârșitul lunii mai, la trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina, procedura simplificată a fost oferită și locuitorilor din regiunile Zaporojie și Herson.

Totodată, nou-născuții primesc automat cetățenia rusă.

Autoritățile locale pro-ruse, instalate de Moscova, au anunțat deschiderea de birouri pentru eliberarea pașapoartelor rusești, iar propaganda rusă a arătat mereu poze cu oameni stând la coadă să-și depună cererile de cetățenie.

Nu există însă cifre fiabile și verificate independent despre numărul exact al persoanelor care cer pașaportul rusesc.

Consecințe

Decretul, crede un analist politic de la Kiev, demonstrează că „planurile ocupației ruse nu are limite geografice”.

Maria Zolkina, expertă în securitate regională Fundația pentru Inițiative Democratice din Kiev, atrage totodată atenția că prin extinderea decretului, Rusia poate teoretic recruta în armată noii cetățeni, ceea ce contravine legislației internaționale.

Putin și alți oficiali ruși au insistat că scopul invaziei nu a fost ocuparea Ucrainei. Cu toate acestea, Moscova și autoritățile instalate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate spun acum că regiunile ar putea deveni parte a Rusiei, remarcă și NYT.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG