Toți angajații centralei sunt în carantină, după ce unul dintre ei a fost confirmat cu Covid-19.
Republica Moldova renunță din 1 aprilie la importul de curent electric din Ucraina și își va acoperi întreg consumul cumpărând electricitate de la centrala de la Cuciurgan din regiunea separatistă transnistreană, proprietate a concernului rus RAO ES.
Comisia pentru Situații Excepționale de la Chişinău a sistat licitația de achiziție a energiei electrice, pornite de operatorii din domeniu, trecând furnizarea de curent în categoria „serviciu public” care urmează să fie asigurat de întreprinderea de stat Energocom. Contractul cu Cuciurgan a fost semnat pentru trei luni, „cu posibilitatea de prelungire” și nu pentru un an, așa cum se proceda anterior.
Președintele Igor Dodon a explicat acest pas prin faptul că centrala de la Cuciurgan a acceptat o reducere de preț de 9 la sută, iar Energocom este o întreprindere de stat și astfel „nimeni nu va specula pe seama prețului”.
Anul trecut curentul era cumpărat cu 52,4 de dolari pentru un megawatt, în timp ce importul din Ucraina care acoperea 15 la sută din necesitățile Republicii Moldova, se făcea la un preț de 64,4 de dolari.
Centrala de la Cuciurgan este printre cinci cei mai mari plătitori la bugetul regiunii separatiste transnistrene, iar malul drept al Republicii Moldova este singura piață de desfacere. Curentul este produs pe baza gazelor rusești importate de Moldova-Gaz. Și chiar dacă centrala electrică achită anumite sume pentru consumul de gaze, banii nu ajung pe contul concernului rus Gazprom, ci sunt virați într-un cont special care completează bugetul regiunii separatiste. Astfel, datoria la gaze, trecută pe seama Republicii Moldova, a depășit șapte miliarde de dolari.
În contextul epidemiei de coronavirus, administrația de la Tiraspol a anunțat joi că toți angajații centralei de la Cuciurgan, 400 la număr, au fost plasați în carantină, după ce unul dintre aceștia a fost confirmat pozitiv cu Covid-19. Toți angajații au fost cazați la sanatoriul Solnecinîi al departamentului transnistrean de interne. A fost și un incident vineri, când miliția intervenit pentru a imobiliza câțiva bărbați care nu erau de acord cu regimul de carantină și ar fi vrut să plece din izolare. Vineri seara s-a anunțat că alte nouă persoane dintre angajații centralei de la Cuciurgan au fost internate cu simptome specifice la spitalul de boli infecțioase din Slobozia, iar analizele lor au fost trimise la laboratorul de la Chişinău. Pentru a nu opri activitatea centralei angajații care se simt bine sunt duși în fiecare zi la serviciu cu transportul pus la dispoziție de întreprindere.