Linkuri accesibilitate

Chișinăul și Kievul vor stabilitate în stânga Nistrului | Noi detalii în dosarul „Dodon”


Intrarea în Tiraspol: „Vă salută capitala republicii moldovenești nistrene”
Intrarea în Tiraspol: „Vă salută capitala republicii moldovenești nistrene”

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Chișinăul și Kievul vor stabilitate în stânga Nistrului | Noi detalii în dosarul „Dodon”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00

Ştirile presei moldovene

  • Chișinăul și Kievul pledează pentru păstrarea stabilității în raioanele de est ale R. Moldova, titrează portalul NewsMaker, citând un comunicat al Biroului politici de reintegrare. La o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat că, la ora actuală, singurele formate de negocieri între Chișinău și Tiraspol, care mai rămân funcționale, sunt cele în format 1+1 și grupurile sectoriale de lucru. „A fost reiterată necesitatea menținerii unui dialog substanțial dintre Chișinău și Kiev în vederea păstrării stabilității în raioanele de est ale R. Moldova”, anunță comunicatul. NewsMaker mai informează că după întrevederea cu ambasadorul Ucrainei în Moldova, vicepremierul Oleg Serebrian s-a întâlnit, tot luni, cu reprezentantul special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitalii Treapițîn. Serebrian a declarat, că la moment formatul 5+2 este înghețat din cauza războiului din Ucraina și s-a arătat indignat de declarațiile negociatorului șef din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, privind „independența” regiunii.
  • Prețurile vor continua să crească în R. Moldova, în următoarea perioadă, dar ritmul s-ar putea tempera spre sfârșitul anului, relatează Radio Chișinău, citând mai mulți economiști. Puterea de cumpărare a cetățenilor va scădea, mai ales în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice. Cel mai mult vor fi afectate păturile sociale vulnerabile, spune expertul Viorel Gârbu. El pune la îndoială promisiunea autorităților de a majora salariile. „Creșterea ratei inflației este o problemă atunci când nu crește salariul. Oamenii vor fi mai vulnerabili față de cum a fost până acum”, explică Gârbu. Un alt economist, Stas Madan, de la Centrul Expert-Grup, afirmă și el că prețurile vor crește într-un ritm mai mare decât salariile, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a populației se erodează.
  • Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Oleg Reidman, fost consilier economic al președintelui Vladimir Voronin, ar fi unul din personajele cheie în spălarea a zeci de miliarde de dolari prin intermediul sistemului judecătoresc și frauda bancară care a urmat, informează portalul anticoruptie.md. Se face referință la un studiu publicat recent de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție în care se spune, între altele, că „Reidman a susținut o agendă legislativă care a facilitat intrarea fluxurilor financiare în Moldova la mijlocul anilor 2000, iar în 2013 a condus o comisie parlamentară specială care a recomandat emiterea suplimentară de acțiuni la BEM ca soluție la problemele de capitalizare, ceea ce, ulterior, i-a permis lui Șor să obțină controlul asupra băncii”. În articol se mai precizează că acțiunile lui Oleg Reidman nu a fost până în prezent investigate de oamenii legii, spre deosebire de alţi politicieni cum ar fi Vlad Filat, Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor sau Veacelsav Platon.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Noi detalii în dosarul „Dodon”. Ce conținea chitanța pe care a încercat să o înghită cumnatul ex-președintelui, este postarea TVR Moldova care a care a trezit un interes sporit pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Potrivit informaţiilor obţinute de jurnaliştii de la Anticorupţie.md, chitanţa dovedea plata, în trei tranşe, pentru trei imobile dar şi pentru un teren prevăzut cu un ponton pentru ambarcaţiuni iar achiziţia depăşea suma de 700 de mii de euro. În prima tranşă, trebuiau plătite 350 de mii de euro. Procurorii consideră că bunurile au fost procurate din banii fostului preşedinte şi aparţineau, de facto, familiei lui Igor Dodon, mai scriu reporterii.
  • Pe instagramul moldovean, printre cele mai populare se numără o postare a TV8.md, care anunță că deputata din fracțiunea Partidului Politic „Șor”, Marina Tauber s-a întors la Chișinău cu critici la adresa guvernării. ,,Nu o să scăpați atât de ușor de mine” a spus Tauber, care este învinuită de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Deputata a acuzat Guvernul PAS de nereușite și că a adus țara în sărăcie, sugerându-i președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu care a venit de-a lungul timpului mai multe schimburi de replici acide, să își facă valizele pentru a pleca din Moldova.

XS
SM
MD
LG