Linkuri accesibilitate

Chișinăul și Tiraspol în aceeași barcă în cazul sancțiunilor impuse de Rusia importatorilor


Producătorii de fructe ar printre cele mai afectate
Producătorii de fructe ar printre cele mai afectate

​​Expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko, nu exclude un aranjament politic pus la cale de Moscova în ideea de a stimula simpatiile votanților pentru socialiștii.

Relația Rusiei cu Ucraina produce efecte în campania electorală moldoveană într-un mod cu totul neașteptat și anume: în urma unor restricții comerciale impuse Ucrainei de către guvernul rus, s-a constatat că au de suferit și unii exportatori moldoveni. Mai direct este afectată regiunea transnistreană. La Chișinău, promotorul tradițional al relațiilor strânse cu Rusia, președintele Igor Dodon, a reacționat, cerând îngăduința Moscovei. Dar la monopolul deținut de șeful statului în acest domeniu a atentat primarul Orheiului, Ilan Șor, tot el deținătorul unei rețele de magazine Duty Free cu ambiții de extindere pe piața rusă.

Chișinăul și Tiraspol în aceiași barcă în cazul sancțiunilor impuse de Rusia importatorilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct


Interdicția impusă de Federaţia Rusă mărfurilor din Ucraina sau celor care tranzitează această țară afectează direct exportatorii din Republica Moldova, atât pe cei agricoli, cât și întreprinderile care livrează marfa lor pe piața rusească. Și asta, pentru că cea mai scurtă cale de a ajunge în Federaţia Rusă este prin Ucraina. În aceeași situație se află și producătorii din regiunea transnistreană – unii dintre aceștia, uzina Electromaș, între timp chiar și-a primit înapoi marfa trimisă în Rusia – două motoare sincronizate care urmau să ajungă la o companie petrolieră.

Și chiar dacă problema este una cât se poate de serioasă pentru exportul moldovenesc, Guvernul de la Chişinău nu a avut până în prezent nicio reacție oficială.

Inițiativa a fost preluată de președintele Igor Dodon, care afișează cu orice ocazie bunele sale relații cu liderii ruși. Acesta a trimis o scrisoare premierului de la Moscova, Dmitri Medvedev, în care constată că decizia Guvernului rus „a creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldovenești, cum ar fi produsele vinicole și conservele, întrucât acestea trebuie livrate pe teritoriul Rusiei evitând Ucraina, ceea ce sporește semnificativ cheltuielile de transport”. Dodon îi solicită lui Medvedev ca decizia să fie revăzută în favoarea exportatorilor moldoveni.

Experții de la Chişinău întrevăd în aceste evoluții surprinzătoare la prima vedere o înțelegere cu caracter electoral dintre autoritățile de la Moscova și favoritul acestora la următoarele alegeri din Republica Moldova. Astfel, dacă la solicitarea președintelui moldovean autoritățile ruse vor ridica sancțiunile pentru exportatorii moldoveni, Igor Dodon va avea un argument puternic în favoarea partidului său, PSRM, în perspectiva alegerilor din acest an, ne declara ieri expertul IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

Iar astăzi reacția întârziată a autorităților de la Chişinău a dat motiv de critică unui alt concurent electoral. Liderul partidului cu același nume, Ilan Șor i-a reproșat inclusiv lui Igor Dodon lentoarea cu care a reacționat și populismul demersului adresat lui Medvedev. Șor a declarat că a inițiat „colectarea de semnături de la angajații întreprinderilor exportatoare în Rusia, care riscă să rămână fără locuri de muncă în urma sancțiunilor”. Ilan Șor a spus ca va transmite aceste semnături Guvernului rus și va face apel „la umanismul premierului Dmitri Medvedev”, gest care, în opinia sa, este în măsură să soluționeze problema.

Expertul economic de la Tiraspol Serghei Melnicenko ne-a declarat că decizia Moscovei afectează foarte mult producătorii transnistreni. Acesta spune că la mijloc ar fi, cel mai probabil, lipsa de coordonare a factorilor de decizie de la Moscova. „Cei de la Moscova nu s-au uitat pe hartă”, aceasta ar fi gluma care circulă zilele acestea la Tiraspol, mai spune Serghei Melnicenko, care atenționează că în situația actuală cele două maluri ale Nistrului s-au pomenit practic într-o singură barcă.

„Decizia a fost una neașteptată, aceasta a pus pe gânduri și autoritățile, și agenții economici din Transnistria. Dar s-a găsit destul de repede o explicație în sensul că Rusia este o țară mare, care are o tradiție birocratică veche și de multe ori mâna stângă nu știe ce face mâna dreaptă. În situația actuală sunt în aceeași barcă și întreprinderile moldovenești, și cele transnistrene – nu există nicio diferență între ele, pentru că oricum orice export din Transnistria este perfectat de organele vamale transnistrene, dar și de cele ale Republicii Moldova.

La Tiraspol se glumește zilele acestea în sensul că cei de la Moscova nu s-au uitat pe hartă...

La Tiraspol se glumește zilele acestea în sensul că cei de la Moscova nu s-au uitat pe hartă și nu au înțeles că livrarea de produse în Rusia din Transnistria și Moldova este posibilă doar prin Ucraina. De fapt, este calea optimă. Evident că se poate exporta și pe traseul România, Slovacia, Polonia, Belarus, Rusia, dar vă imaginați ce costuri de transport va implica asta pentru producători. Administrația de la Tiraspol este în legătură cu organele competente din Federaţia Rusă pentru identificarea unei soluții. După cum vă spuneam – Tiraspolul nu vede aici rele intenții, ci doar lipsă de disciplină executivă”.

Presa rusă scrie că pierderile regiunii transnistrene în urma sancțiunilor rusești s-ar putea ridica la 13 milioane dolari. Serghei Melnicenko estimează că o soluție ar putea fi identificată timp de o lună. Nici el nu exclude un aranjament politic pus la cale de Moscova în ideea de a stimula simpatiile votanților moldoveni pentru Partidul Socialiștilor lui Igor Dodon, dar atrage atenția că astfel de jocuri lovesc direct interesele și bunăstarea oamenilor de rând și a agenților economici de pe cele două maluri ale Nistrului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG