Linkuri accesibilitate

Exporturile moldovene spre Rusia ce tranzitează Ucraina, oprite la graniță


Fabrica de divinuri Kvint din regiunea transnistreană se numără printre agenții economici ce vor avea de suferit, potrivit presei ruse
Fabrica de divinuri Kvint din regiunea transnistreană se numără printre agenții economici ce vor avea de suferit, potrivit presei ruse

Expertul economic Viorel Chivriga admite că la mijloc ar fi o mișcare electorală a Moscovei.

Tensiunile ruso-ucrainene au căpătat recent o nouă dimensiune economică, după ce Moscova a interzis importul mai multor categorii de bunuri din Ucraina, inclusiv al unora provenite din terțe țări, stârnind îngrijorare inclusiv la Chișinău... și la Tiraspol.

Exporturile moldovene spre Rusia ce tranzitează Ucraina, oprite la graniță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct


Informațiile cu privire la felul în care noile restricții impuse de Federaţia Rusă afectează exportatorii din Republica Moldova au apărut abia acum, practic după 10 zile de la intrarea în vigoare a acestora și după ce primele loturi de produse, inclusiv din regiunea transnistreană, au fost oprite la vama rusească.

Guvernul de la Chişinău nu a avut până în prezent nicio reacție. Inițiativa a fost preluată de președintele Igor Dodon, care a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a trimis astăzi o scrisoare premierului rus Dmitri Medvedev în care solicită acestuia „în măsura posibilităților, să examineze posibile soluții pentru ieșirea din situația creată cu privire la transportarea mărfurilor moldovenești către Federaţia Rusă prin Ucraina”.

În scrisoare, Igor Dodon îi mulțumește, de pe o parte, lui Medvedev, pentru ridicarea pe 30 decembrie, a taxelor de import la unele produse moldovenești, iar, pe de altă parte, îi atrage atenția acestuia că practic simultan, pe 29 decembrie, Guvernul de la Moscova a interzis importul produselor care tranzitează Ucraina. Această hotărâre, scrie Igor Dodon, „a creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldovenești, cum ar fi produsele vinicole și conservele, întrucât acestea trebuie livrate pe teritoriul Rusiei evitând Ucraina, ceea ce sporește semnificativ cheltuielile de transport”. Dodon dă asigurări agenților economici din Republica Moldova, că „președintele a luat sub control personal rezolvarea problemei și soluția va fi identificată în zilele apropiate.”

Reacții au venit și de la Tiraspol, unde șeful departamentului de externe, Vitali Ignatiev, a declarat că regiunea transnistreană a trimis deja la Moscova propunerile sale pentru depășirea situației, fără a da detalii despre ce fel de soluții este vorba.

Întreprinderile transnistrene pot avea de suferit de pe urma acestei măsuri...

„Mai multe întreprinderi din Transnistria lucrează activ pe piața rusească. Există volume importante contractate deja care urmează să fie livrate pe parcursul anului, iată de ce întreprinderile transnistrene pot avea de suferit de pe urma acestei măsuri. Am trimis deja colegilor din Federaţia Rusă propunerile noastre privind posibilele soluții”, a spus Ignatiev. Presa rusă a scris ca prejudiciile pentru regiunea transnistreană ar putea urca la 13 milioane de dolari.

Expertul economic Viorel Chivriga, de la IDIS „Viitorul”, nu vede nicio controversă în situația în care Moscova pare să dea o lovitură dură aliaților săi de la Chişinău și Tiraspol. La mijloc nu sunt decât jocuri electorale, spune expertul.

Viorel Chivriga
Viorel Chivriga

„E o situație banală care caracterizează foarte bine jocurile de după culise pe care le joacă unele persoane din Republica Moldova. Această decizie a guvernului rus va fi reexaminată în urma scrisorii lui Igor Dodon. Dodon vrea să joace un rol prin care arată că deciziile la Moscova sunt luate în multe cazuri la insistența și la rugămintea președintelui actual al Republicii Moldova. Și în această situație cel mai scârbos lucru este că nimeni nu-și bate capul și nimeni nu se gândește la zecile de mii de oameni din spațiul rural care sunt afectați de aceste jocuri, cei care sunt cei mai săraci în Republica Moldova și care, de fapt, pierd în urma acestui joc. E un fel de ping-pong cu efecte electorale.”

„Premierul rus Dmitri Medvedev a dat o lovitura mortală exportului din Moldova și Transnistria în Rusia”, titra azi portalul regnum.ru. Pe 29 decembrie, Medvedev a semnat un document ce pune în aplicare decretul președintelui rus Vladimir Putin privind interdicția de a importa în Rusia produse ucrainene și cele tranzitate prin Ucraina, inclusiv produse industriale, echipamente electrice, alcool, legume și fructe.

Sub incidenţă acestor sancţiuni vor intra şi lideri ai industriei transnistrene, între care, fabricile Kvint, Electromaș și Moldavkabel, precum și mai multe întreprinderi agricole. Potrivit regnum.ru, majoritatea exportatorilor moldoveni afectați ar fi producătorii de fructe, legume şi produse vinicole, cărora Rusia le-a anulat taxele de import pe perioada 1 ianuarie - 30 iunie, urmare a unei înţelegeri între preşedintele Igor Dodon şi omologul său rus Vladimir Putin în ajunul parlamentarelor din Moldova.

Noua decizie a guvernului rus privind interdicția tranzitului prin Ucraina nu doar că blochează principalul canal moldovean de export în Rusia, dar face necompetitive produsele moldovenești pe piața rusă, mai notează publicația.

Previous Next

XS
SM
MD
LG