Linkuri accesibilitate

Moldova-Gaz și Gazprom au prelungit contractul de livrare a gazelor


Concernul rus Gazprom a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu Chișinăul în disputa asupra prețului la gaze și a continuării livrărilor. Vineri, 29 octombrie, la încheierea negocierilor de la Sankt Petersburg, președintele Gazprom, Aleksei Miller, vicepremierul de la Chișinău Andrei Spînu și șeful Moldova-Gaz, Vadim Ceban, au semnat un „protocol de reglementare a problemelor curente în domeniul gazelor”, se spune într-un comunicat al furnizorului rus.

Totodată, Gazprom și Moldova-Gaz au extins contractul de livrare a gazului rusesc către consumatorii din Moldova, începând cu 1 noiembrie 2021, pe un termen de cinci ani, „în condiții reciproc avantajoase”. Anunțul Gazprom nu face alte precizări cu privire la prețul gazelor și datoriile istorice ale Chișinăului, pe care i ceruse în mod imperativ să le achite.

Tot în cursul serii de vineri, puțin mai devreme, ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău a anunțat într-un mesaj pe Facebook că a reușit să ajungă la un acord de principiu cu furnizorul rus Gazprom cu privire la prețul de achiziție a gazelor și achitarea datoriilor pentru consum.

„Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare”, se spune în anunțul ministerului de la Chișinău.

Potrivit acestuia, „urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldova-Gaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească”.

Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Nici ministerul de la Chișinău nu face precizări asupra prețului de achiziție a gazelor de la Gazprom.

Vechiul contract dintre Moldova-Gaz și Gazprom a expirat la finele lunii septembrie. Furnizorul rus a extins acordul pentru luna octombrie, dar a majorat prețul de la 550 de dolari (cât era în septembrie) până la 790 de dolari pentru o mie de metri cubi - sau de peste patru ori mai mult decât la începutul anului - și a redus livrările până la 67% din necesitățile de consum ale Republicii Moldova.

Parlamentul de la Chișinău a instituit, pe 22 octombrie, stare de urgență în sectorul energetic, după ce presiunea în sistemul de gaze a scăzut până la un nivel periculos, permițând astfel guvernului să procure gaze la licitație din surse alternative - primele cantități de gaze venind din Polonia, Olanda și Ucraina.

Acum o săptămână, Gazprom a amenințat că va sista livrările către Moldova, dacă aceasta nu-și va achita integral consumul curent și o datorie de peste 700 de milioane de dolari, cu tot cu penalități, datorie a consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Potrivit declarațiilor anterioare ale autorităților moldovene, în cadrul negocierilor, Gazprom a insistat pe prețul pieței (care este stabilit la sfârșitul fiecărei luni), cu o reducere de 25%. În timp ce guvernul de la Chișinău a insistat pe o formulă asemănătoare cu cea acceptată de Gazprom și în cazul altor țări cu care a încheiat acorduri de lungă durată.

Cât privește datoria istorică a R. Moldova față de Gazprom, estimată de concernul rus la 433 de milioane de dolari numai pentru malul drept al Nistrului, și care împreună cu penalitățile pentru neachitarea la timp a consumului s-ar ridica la 709 milioane de dolari, guvernul de la Chișinău a spus că nu va semna nicio înțelegere înainte de a avea un audit extern independent al acestor datorii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG