Linkuri accesibilitate

Chișinăul cere Gazpromului o amânare a plăților, după scumpirea gazelor în ianuarie


Guvernul de la Chișinău încearcă să obțină o amânare pe termen scurt a plăților către Gazprom, după scumpirea substanțială a gazelor naturale în luna ianuarie. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat într-o conferință de presă că Moldovagaz trebuie să achite un avans de 63 de milioane de dolari pentru luna ianuarie și că a discutat luni cu șeful Gazprom, Aleksei Miller, cerându-i o amânare de cel puțin 10 zile. „Conform contractului, se achită pentru luna precedentă și avansul pentru luna curentă. Din informația pe care o dețin, până la sfârșitul acestei săptămâni, Moldovagaz va achita integral consumul de gaz pentru luna decembrie. (...) Suplimentar, până la sfârşitul săptămânii se va începe achitarea și a unei părți a avansului pentru luna ianuarie”, a declarat vicepremierul, citat de Ziarul de Gardă.

Andrei Spînu a precizat că Guvernul analizează măsuri de sprijin suplimentar pentru populație, dar că deocamdată nu poate spune dacă va fi necesară o majorare a tarifului. „Înțelegem că prețurile sunt extrem de mari pentru o bună parte din cetățenii noștri, am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor, le înțelegem, știu că oamenii privesc cu îngrijorare riscul creșterii suplimentare al tarifelor la gaze”, a adăugat vicepremierul, citat de agora.md. Totodată, el a apărat condițiile contractului cu Gazprom, spunând că acestea permis o reducere substanțială a prețului de achiziție a gazelor naturale. Portalul Agora notează că, potrivit vicepremierului, în noiembrie, prețul de piață la gaze a fost de 1.104 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar Moldova a plătit cu 56% mai puțin sau 456 dolari; în decembrie prețul de piață a fost de 986 de dolari, Moldova achitând cu 54% mai puțin sau 450 de dolari; pentru luna ianuarie prețul de piață a constituit 1.359 de dolari, în timp ce Moldova va achita cu 52% mai puțin sau 646 de dolari – a argumentat vicepremierul.

În noiembrie, Gazprom a amenințat cu întreruperea livrărilor în termen de două zile datorită neplății unor datorii formate în urma scumpirii gazelor, făcându-i pe deputații PAS să aprobe alocarea de la buget a 1,3 miliarde de lei pentru „stingerea” datoriei.

Tariful actual pentru consumatorii casnici din Republica Moldova este de 11 lei pentru un metru cub de gaze, cu TVA inclus.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG