Linkuri accesibilitate

Chișinăul cere regim special pentru circulația medicilor în Zona de securitate de pe Nistru


Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic
Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic

Chişinăul cere suportul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru asigurarea accesului nestingherit al medicilor în toate localitățile din Zona de securitate, pe ambele maluri ale Nistrului, în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19. „O problemă sensibilă ține de accesul medicilor în cele 80 de localități situate în Zona de securitate. În multe dintre aceste localități, activează câte un singur medic, iar unii locuiesc în stânga Nistrului și nu se pot deplasa la serviciu”, se spune într-un comunicat al Biroului de reintegrare din Guvernul de la Chişinău. Comunicatul anunță că vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a transmis luni, 30 martie, o scrisoare către Misiunea OSCE în Moldova și către reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE, Thomas Mayr-Harting, solicitând suport în această problemă.

Starea de urgență impusă de administrația de la Tiraspol odată cu extinderea epidemiei interzice circulația locuitorilor regiunii transnistrene, iar cei care ies și apoi revin sunt obligați să stea 14 zile în carantină.

Autoritățile de la Chişinău propun în această situație stabilirea unei înțelegeri de urgență dintre Chișinău și Tiraspol în cazul circulației medicilor.

„Chișinăul, acum, ca niciodată are nevoie de personalul medical (medici, surori medicale, medici din spital, urgenţă), care deservesc spitalele raionale şi localităţile din Zona de Securitate, or deja de două săptămâni pe malul drept nu este suficient personal medical. Semnalizez această problemă şi subliniez, că în condiţiile de criză, pentru salvarea vieţii, medicii mereu au prioritate”, a se arată în scrisoarea semnată de Cristina Lesnic.

Săptămâna trecută Chişinăul a anunțat că a convenit cu Tiraspolul circulația, fără carantina de 14 zile, pentru fermierii ce au terenuri agricole dincolo de traseul Râbnița-Tiraspol, echipajele de la urgență și pompieri, pentru angajații de la serviciile de întreținere a rețelelor electrice și de gaze, dar și pentru angajați instituțiilor penitenciare și unele categorii de funcționari publici.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG