Linkuri accesibilitate

Chișinăul dezminte că ar fi solicitat Rusiei evacuarea unor cetățeni moldoveni din Herson


La Herson, au loc frecvent proteste contra forțelor ruse.
La Herson, au loc frecvent proteste contra forțelor ruse.

Ministerul de externe de la Chișinău a dezmințit relatările presei ruse despre faptul că misiunile diplomatice moldovene ar fi solicitat evacuarea cetățenilor moldoveni din regiunea Herson a Ucrainei cu ajutorul forțelor armate ale Rusiei.

Într-un comunicat citat de presă pe 27 martie, ministerul spune că „pretinsele adresări din partea misiunilor diplomatice moldovene” către ruși nu au existat, iar pentru cetățenii moldoveni rămân în permanență active telefoanele ambasadei mutate la Cernăuți și ale consulatului de la Odesa.

Ceva mai devreme, agenția rusă TASS a citat ministerul rus al apărării, spunând că armata rusă a evacuat 90 de cetățeni ai Rusiei, Republicii Moldova și Ucrainei din regiunea Herson, „în conformitate cu apelurile ambasadelor pentru asistență în asigurarea scoaterii în siguranță a cetățenilor de pe teritoriul Ucrainei”.

Armata rusă a ocupat de câteva săptămâni orașul Herson din sudul Ucrainei, dar se confruntă cu proteste ale ucrainenilor.

Ucraina spune că Rusia „răpește și deportează forțat” cetățeni ucraineni din zonele ocupate. Kievul a cerut Crucii Roșii să nu deschidă un birou planificat în Rostov-pe-Don, în Rusia, spunând că acest lucru va legitima „coridoarele umanitare” ale Moscovei, prin care se realizează deportările.

Trupele rusești au deschis focul asupra protestatarilor ucraineni din orașul Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG