Linkuri accesibilitate

Chișinăul tergiversează acordul pentru podul rutier peste Prut (Ziarul Național)


Revista matinală a presei la Radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct

Proiectul podului de peste Prut, parte a autostrăzii A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni este blocat din cauza întârzierii unui acord bilateral cu autoritățile de la Chișinăul, scrie ziarulnational.md citându-l pe senator român de la USR - Plus, Radu Mihail. Podul e proiectul cu cele mai mari șanse să fie primul construit cu bani românești și europeni. Dar autoritățile moldovene nu ar fi răspuns demersurilor românești pentru obținerea unui acord de mediu necesar în cadrul proiectului. “Am aflat cu stupoare despre blocaj”, spune senatorul roman citat de Ziarul National. „Pare că guvernul socialist de la Chișinău nu dorește ca acest pod să fie construit de România și din fonduri europene,” a mai afirmat el.

Comentându-l pe Igor Dodon, care a avansat ideea unui împrumut de la Banca Națională prin hotărârea Comisiei Excepționale ce ia decizii de sănătate, consilierul prezidențial Veaceslav Negruță a spus că a mai existat o astfel de decizie, a unei alte comisii, în 2014, prin care s-a extras miliardul din rezerva de stat. “Furtul miliardului nr.2?”, s-a întrebat el într-un comentariu citat de aceeași publicație.

Iar Nicolae Negru constată în editorialul său de pe site-ul cu pricina că Maia Sandu i-a lăsat o pârghie puternică lui Igor Dodon – executivul – pe care acesta nu a ezitat să-l folosească pentru a amâna dizolvarea parlamentului cu cel puțin două luni. Muntele situației de urgență a născut un șoricel dacă e să ne referim la restricții, mai scrie Negru, dar socialiștii nici nu au nevoie de mai multe restricții, pentru că „ar lovi în intențiile de vot pentru PSRM”. „Oricum, confruntarea e în toi și mai e până la deznodământ, adică alegeri anticipate, așa că ne putem aștepta și la alte surprize, alianța Dodon-Plahotniuc-Șor avându-l la dispoziție pe Ciocoi și alți ciocoi. Normal ar fi ca pașii Maiei Sandu și PAS să fie mai bine gândiți”, conchide autorul de editorial din ziarulnatipnal.md.

Ipn.md îl citează pe Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a spus într-un interviu la TVR că în următorii ani Alianța Nord-Atlantică ar putea investi mai mult în Republica Moldova, dacă vor exista solicitări în acest sens din partea autorităților de la Chișinău. „Dacă Republica Moldova va dori, vom amplifica Parteneriatul existent, ca autoritățile de la Chișinău să facă reforme, transformări necesare pentru propriii cetățeni, dar care pot să accelereze tendința de apropiere de Europa”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Oficialul a mai menționat că, de la începutul pandemiei, NATO a oferit ajutor umanitar Republica Moldova pentru combaterea și prevenirea răspândirii virusului. „Mă bucur că solicitarea Republicii Moldova către NATO de a oferi ajutor suplimentar de natură medicală într-o situație foarte dificilă a fost primită cu deschidere. Din punctul de vedere al parteneriatului NATO- Republica Moldova această pandemie este un test al solidarității. De fiecare dată la solicitarea Republicii Moldova NATO răspunde pozitiv”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Adevărul.md publică o informație despre o posibilă răpire în Chișinău a judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş, anunţat în căutare de autorităţile de la Kiev pentru luare de mită şi care se ascunde din 2016 de justiţia ucraineană în Republica Moldova. Ar fi fost reținut sâmbătă, 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de către indivizi înarmaţi şi dus cu un microbuz într-o direcţie necunoscută. Momentul ar fi fost surprins de către un martor. Anunţul a fost făcut de către avocatul judecătorului ucrainean, Iulian Balan, care a precizat că Nicolae Ceauş încearcă să obţină azil politic în Republica Moldova. Poliţia a confirmat că a fost sesizată pe acest caz și a demarat o anchetă.

Radiochisinau.md citează și un avertisment al doctorului în științe politice de la București, Radu Carp: Federația Rusă va interveni masiv în evoluțiile politice din R. Moldova atunci când la Chișinău va fi declanșat mecanismul alegerilor parlamentare anticipate. „E atâta haos în R. Moldova, încât Rusia nici nu mai are nevoie să intervină într-un fel la acest moment. Însă, va interveni în momentul oportun, în momentul în care se va declanșa mecanismul alegerilor anticipate. R. Moldova nu este un punct strategic, dar Rusia are nevoie de o victorie ca să fie în palmares. Dodon este a cincea roată la căruță, nu este valorizat ca fiind un lider puternic la Moscova, este văzut ca un instrument docil la care se poate apela oricând”, a fost citat profesorul universitar, Radu Carp, după o declarație făcută la TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG