Linkuri accesibilitate

China va trimite trupe în Rusia pentru exerciții militare comune


Beijingul afirmă că va trimite un contingent de trupe în Rusia pentru a participa la exerciții militare comune la care vor participa mai multe țări, printre care India, Belarus, Mongolia și Tadjikistan.

Ministerul chinez al Apărării a declarat la 17 august că participarea la exercițiile comune „nu are legătură cu situația internațională și regională actuală”, o referire aparentă la invazia în curs a Rusiei în Ucraina. Exercițiile fac parte dintr-un acord anual de cooperare bilaterală în curs de desfășurare, se arată în declarație.

În ultimii ani au avut loc exerciții comune similare conduse de Rusia, care au implicat China. „Scopul este de a aprofunda cooperarea pragmatică și de prietenie cu armatele țărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părțile participante și de a consolida capacitatea de a răspunde la diverse amenințări la adresa securității", se arată în declarație.

China se numără printre țările care au evitat să impună sancțiuni ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus luna trecută omologului său chinez că nu acceptă afirmațiile Chinei că este neutră în conflictul din Ucraina și a declarat că Washingtonul este „îngrijorat de alinierea [Chinei] cu Rusia”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG