Linkuri accesibilitate

China este piatra de încercare a geopoliticii americane, crede directorul desemnat al CIA


Ambasadorul William Burns, candidat la funcția de director CIA, la audierile din Senat, Washington, 24 februarie 2021.
Ambasadorul William Burns, candidat la funcția de director CIA, la audierile din Senat, Washington, 24 februarie 2021.

Senatul american continuă audierea candidaților noii administrații democrate la funcții de conducere iar miercuri a fost rândul ambasadorului William Burns, propus la conducerea CIA.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Directorul desemnat al Agenției pentru Informații și Contrainformații (CIA), William Burns a declarat la o audiere în Congres că vede China drept „cel mai serios test geopolitic” al Statelor Unite, Rusia fiind în continuare o amenințare „între timp familiară”. Burns, fost ambasador american în Rusia și Iordania, a făcut declarațiile în cadrul audierilor din comisia senatorială pentru serviciile de informații, ținute în vederea confirmării sale în funcție. El a mai spus că este nevoie în confruntarea cu China de un efort bipartizan și de o strategie bazată pe informații solide. Pentru CIA asta se traduce în întărirea grupului de experți cu privire la China, o viziune pe termen lung și adaptarea structurilor și procedurilor agenției la acest obiectiv.

Se anticipează că William Burns va fi confirmat cu ușurință chiar dacă nu are experiență în activitatea de informații.

Pe ansamblu, el s-a angajat să întărească moralul personalului CIA, care s-a văzut des atacat de fostul președinte, Donald Trump și să îmbunătățească dotarea tehnologică și parteneriatul cu alte ministere și cu structuri similare, pe plan global.

Burns, un diplomat cu mare experiență, a mai spus că activitatea de informații nu trebuie politizată. „Am învățat că informația de calitate, oferită cu onestitate și integritate, este prima linie de apărare a Americii” - a spus directorul desemnat, continuând: „Am mai învățat că politica trebuie să se oprească acolo unde începe activitatea de informații. Este exact ceea ce președintele Biden așteaptă de la CIA. El mi-a spus că dorește ca agenția să-i spună adevarul și asta m-am angajat să fac și să-i apăr pe cei care vor proceda la fel”.

Burns, care vorbește limba rusă și a fost ambasador la Moscova între 2005 și 2008, a fost întrebat despre comportamentul Rusiei și mai ales, despre atacurile cibernetice recente, atribuite Kremlinului. „Este întotdeauna o greșeală să subestimezi Rusia lui Vladimir Putin”, a avertizat Burns. În opinia sa, chiar dacă Rusia este o putere în declin, America trebuie să privească cu seriozitate amenințările fostului rival din anii Războiului Rece.

Cu privire la atacurile cibernetice, Burns a arătat că CIA trebuie să dezvolte noi capacități de a detecta astfel de atacuri și să contribuie la stabilirea unor reguli care, de exemplu, să interzică astfel de atacuri la adresa unor obiective de infrastructură considerate esențiale.

XS
SM
MD
LG