Linkuri accesibilitate

Șeful Statelor Majore Reunite ale armatei americane a confirmat că Pekinul a testat o armă hipersonică


Generalul Mark Milley, imagine de arhivă.
Generalul Mark Milley, imagine de arhivă.

Șeful Statelor Majore Reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a confirmat că China a testat o armă hipersonică la începutul acestui an, adăugând că Pekinul a fost foarte aproape de un „moment Sputnik” pentru Statele Unite. Într-un interviu pentru Bloomberg, Milley a mai spus că testarea de către China a unui sistem de armament hipersonic este foarte îngrijorătoare și că evenimentul este cercetat cu toată atenția la Washington.

Lansarea Sputnikului, primul satelit sovietic, în 1957 a fost un eveniment care a hrănit la vremea respectivă temerile că Statele Unite rămân în urma Uniunii Sovietice din punct de vedere tehnologic. Ministerul american al apărării a refuzat să confirme testul făcut de China, despre care a relatat prima dată „Financial Times” în 16 octombrie.

Potrivit publicației britanice, racheta a înconjurat Pământul la joasă altitudine cu o viteză de cinci ori mai mare decât aceea sunetului. Ministerul chinez de externe a negat că a fost testarea unui armament, dar a adăugat că nu a fost vorba de o rachetă, ci de un vehicol spațial.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG