Autoritățile municipale din Chișinău nu au găsit deocamdată o soluție pentru evacuarea gunoiului menajer din capitală și nu se știe dacă o vor găsi până la finele săptămânii, cel puțin. Aproximativ 2000 de tone de gunoi s-au acumulat deja, timp de doar câteva zile, din cauza protestelor locuitorilor comunei Bubuieci care împiedică accesul la groapa de gunoi. Disputa pare să fi alunecat pe pista politică, cum veți afla din relatarea Allei Ceapai.
Viceprimarul Nistor Grozavu, dar şi consilierii municipali socialiști se declară convinși că protestele locuitorilor comunei Bubuieci, deşi sunt perfect justificate, ar avea şi o miză politică.
Ei au sugerat ca PL ar fi încurajat blocajul, după ce primarul Dorin Chirtoacă şi mai mulți fruntași liberali au fost arestați.
Iată comentariul viceprimarului Nistor Grozavu lansat astăzi în şedinţa primăriei:
„Se creează impresia că problema nu este atât în Bubuieci, cât din partea unor foşti colaboratori din diferite instituţii centrale ale statului, inclusiv de la ministerul mediului şi alţi politicieni care vor să se revanşeze. Poate că greşesc. Trebuie să recunosc că comuna Bubuieci este afectată puternic.”
În termeni similari a vorbit şi consilierul municipal socialist Ion Ceban:
„Am fost astăzi la Bubuieci, inclusiv la gunoişte am discutat cu oamenii. avem două categorii de oameni acolo, avem oameni indignați şi oameni care probabil fac parte din PL sau simpatizanţi care instigă cel mai mult şi nu vor să dialogheze absolut despre nimic. Vreau să-i spun domnului Ghimpu – i-aţi gunoiul din primărie şi din oraş pentru că este grav ceea ce faci doar de dragul ca să arăţi că nu este primarul la faţa locului.”
PL a respins aceste acuzaţii. În dimineața zilei, la sediul formațiunii au fost aduse zeci de pungi cu gunoi. Încrezuți că gestul ar aparține socialiștilor, liberalii au transportat pungile la sediul PSRM.
Urmărind acest ping-pong mai mulți observatori au dezaprobat încălecarea politică a unei situații de criză care poate provoca consecințe grave pentru sănătatea populației.
După un protest similar organizat de localnicii comunei Bubuieci în luna martie, primarul Dorin Chirtoacă a dat asigurări că problema va fi soluţionată în termen de 45 de zile, dar promisiunea nu a fost respectată.
Singura soluţie viabilă pe care o iau în calcul acum autorităţile municipale este să convingă locuitorii din Bubuieci să le mai dea un termen de răgaz, până la finele lunii septembrie, a spus viceprimarul Nistor Grozavu. El a mai spus că între timp va fi modernizată gunoiştea municipală din Țânțăreni unde erau depozitate deșeurile menajere din capitală până în 2011, când sub presiunea protestelor localnicilor evacuarea deșeurilor a fost transferată temporar la groapa din Bubuieci.
Nistor Grozavu: „Soluţia corectă ar fi acum, dacă ne-ar înţelege locuitorii din Bubuieci, până la sfârșitul lunii septembrie depozităm aici. Până atunci întreprindem toate lucrările, pentru că şi la Ţânţăreni trebuie să cumpărăm aceeași staţie de epurare doar de o altă capacitate. Sunt şi alte lucrări mai mici care ar trebui să fie făcute ulterior. Trebuie să fie executat proiectul tehnic, dar el poate fi făcut în paralel pentru că restul condițiilor se întrunesc şi de semnat acel contract de colaborare cu primăria comunei Țânțăreni. Soluţia ar fi ca până la finele lunii septembrie să se lucreze aici, după care se încep lucrările de conservare a acestui poligon.”
Până acum toate inițiativele de construcţie a fabrici de sortare și prelucrare a deşeurilor au rămas doar pe hârtie, deși au fost anunțate mai multe proiecte ale investitorilor străini. Instituţii financiare europene (BERD şi BEI) şi-au anunţat încă în 2015 intenţia de a împrumuta capitala cu 10 milioane de euro pentru construcţia unei staţii de sortare a gunoaielor şi pentru modernizarea infrastructurii existente, inclusiv a depozitului de la Ţânţăreni. Acest proiect ar permite prelucrarea a 80-90 la sută din deşeuri. Între timp a fost făcut şi un studiu de fezabilitate, doar că pentru realizarea proiectului e nevoie de acordul localnicilor din Ţânţăreni, dar şi de o decizie a guvernului prin care poligonul localităţii să treacă din proprietatea autorităţilor locale, în cea a statului.
Deşi salubrizarea oraşului este o competenţă exclusivă a autorităţilor municipale, Guvernul s-a implicat şi a creat un grup de lucru care să identifice soluţii.