Linkuri accesibilitate

Chișinăul este sceptic față de versiunile Tiraspolului în dosarul asasinării lui Oleg Horjan


Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Tiraspolul este deschis, mai degrabă, la nivel declarativ, „mai mult în presă”, pentru cooperare și schimb de informații, a spus Europei Libere vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, după discuțiile din Parlament despre omorul politicianului și activistului civic transnistrean, Oleg Horjan.

Serebrian afirmă că va insista în discuțiile cu Tiraspolul ca investigațiile să aibă loc sub auspiciile OSCE și ale Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit lui, OSCE „este foarte deschis” și Chișinăul a primit „semnale pozitive” de la Viena vizavi de disponibilitatea misiunii de a ajuta la „găsirea adevărului”.

„Tocmai acolo, la Tiraspol, am observat nu că o anumită reticență, dar o poziție neclară cu privire la utilizarea mecanismelor comune, inclusiv prin Comisia Unificată de Control”, a mai spus Serebrian Europei Libere.

Pe 24 iulie, autoritățile transnistrene au publicat fotografia și numele unui presupus suspect în cazul asasinării lui Oleg Horjan.

Chișinăul crede că este „prea puțin probabilă” implicarea acestei persoane în asasinat și consideră că, la etapa de acumulare a datelor, „trebuie verificate mai multe versiuni”.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a spus după audierile din Parlament că Tiraspolul, insistând pe anumite probe, „încearcă să inducă opinia publică pe o anumită pistă”.

El a mai spus că la Chișinău de investigarea cazului este responsabilă PCCOCS, dar, deocamdată, „este prematur să spunem care este versiunea prioritară și care e cea secundară”.

„Aș fi sceptic să repet sau să dau crezare anumitor versiuni care sunt promovate insistent în spațiul public. Trebuie să avem o deschidere critică spre mai multe versiuni”, a reiterat Popșoi.

La audierile comisiei parlamentare de marți, 25 iulie, au participat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și câte un reprezentant al Inspectoratului Național de Poliție, al Procuraturii Generale și al Serviciului de Informații și Securitate.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG