Autoritățile de la Chișinău și-au exprimat „profunda dezamăgire” în legătură cu „tonalitatea și accentele mesajelor publice” lansate de viceministrul de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, miercuri la Tiraspol, unde diplomatul rus și-a făcut fotografii pe fundalul steagului transnistrean alături de liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski.
„Abordările de astăzi ale viceministrului rus contrastează cu poziția oficială a Federației Ruse privind susținerea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre”, se mai spune într-un comunicat difuzat miercuri seara de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.
Comunicatul descrie drept „regretabile” declarațiile lui Rudenko despre faptul că Rusia vrea să mărească numărul de angajați și să consolideze capacitățile unui punct consular mobil de la Tiraspol, care activează fără acordul autorităților moldovenești.
Viceministrul de externe rus s-a aflat la Tiraspol la finalul unei vizite de două zile în Republica Moldova, unde a participat la o rundă de consultări politice interministeriale moldo-ruse și s-a întâlnit cu ministrul de externe moldovean Nicu Popescu. Vizita a avut loc pe fundalul tensiunilor între Occident și Rusia cauzate de manevrele militare ruse la granițele Ucrainei, dar și înaintea unei prime întrevederi între noul vicepremier moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, și negociatorul principal de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.
La Tiraspol, Andrei Rudenko a susținut o conferință de presă comună cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski. Oficialul rus este citat de agenția rusă de știri Tass, care citează la rândul său un comunicat al administrației transnistrene, spunând că trebuie reluate convorbirile în formatul 5+2 pentru rezolvarea problemei transnistrene.
„Mizăm pe faptul că în acest an activitatea formatului 5+2, dar și întregul proces al reglementării transnistrene în principiu se va relua pe baza unei planificări sistemice și că vom desfășura câteva întâlniri în acest an”, este citat Rudenko.
Formatul 5+2 lansat în 2005 presupune convorbiri între Chișinău și Tiraspol cu participarea Rusiei, Ucrainei și OSCE ca mediatoare. Statelor Unite și Uniunea Europeană au calitate de observatori. Convorbiri pentru reglementarea transnistreană în acest format nu s-au mai ținut din 2019.
Noul vicepremier moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, care și-a început mandatul în luna ianuarie a spus că pentru relansarea lor „trebuie create condiții”. La o întrevedere pe 2 februarie la Chișinău cu Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE din partea Poloniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Serebrian a spus că pentru partea moldoveană „rămân a fi prioritare și într-o atenție sporită asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană”. El a mai cerut Tiraspolului „renunțarea la acțiuni unilaterale în privința fermierilor ce prelucrează terenurile amplasate după traseul Camenca-Tiraspol, eliminarea tuturor obstacolelor în calea liberei circulații, buna desfășurare a procesului educațional în școlile cu predare în limba română și dotarea cu sedii adecvate a acestora”.
Serebrian a purtat deja convorbiri prin videoconferință, pe 27 ianuarie, cu negociatorul șef transnistrean, Vitalie Ignatiev, care conduce ministerul de externe din guvernul secesionist de la Tiraspol. Prima lor întrevedere cu participare fizică urmează să aibă loc la 18 februarie.
Fostul vicepremier moldovean pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat Europei Libere într-un interviu pe 17 februariew că tensiunile din jurul Ucrainei creează un „context politic nou” al reglementării transnistrene, iar părțile sunt încă nesigure în privința avantajelor și dezavantajelor.
Într-un interviu cu Europa Liberă pe 14 ianuarie, Serebrian a spus că tensiunile regionale prezintă atât dezavantaje, cât și potențiale avantaje pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Dar Serebrian și-a exprimat scepticismul cu privire la o soluție grabnică. „Ecuația este foarte schimbătoare”, a spus Serebrian, adăugând: „Dosarul transnistrean nu este un dosar care este imposibil de soluționat, dar e improbabilă soluționarea lui în viitorul previzibil”.