Linkuri accesibilitate

Cinci tătari din Crimeea, reținuți de autoritățile ruse


În timpul perchezițiilor, Crimeea, 17 august 2021
În timpul perchezițiilor, Crimeea, 17 august 2021

Autoritățile ruse au reținut cinci tătari din Crimeea după ce casele lor au fost percheziționate. Grupul public Solidaritatea Crimeea a declarat pentru serviciul ucrainean al postului nostru de radio că perchezițiile au fost efectuate la casele lui Raif Fevziev, Djebbar Bekirov, Zaur Abdullaiev, Rustem Murasov și Rustem Tairov. Toți cei cinci bărbați au fost reținuți de forțele de poliție ruse care controlează peninsula Crimeea de la anexarea ei ilegala de către Rusia din 2014.

Fevziev este imam în satul Strohonivka, lângă capitala Crimeei, Simferopol. Ceilalți patru bărbați sunt musulmani practicanți care locuiesc în diferite sate din apropierea orașului Sevastopol. Nu s-a dat niciun motiv pentru perchezițiile de astăzi.

Ombudsmanul ucrainean Liudmila Denisova a condamnat acțiunile autorităților impuse de Rusia și a solicitat comunității internaționale să „reacționeze la acțiunile ilegale ale autorităților ocupante și să crească presiunea asupra Federației Ruse pentru a opri încălcarea drepturilor omului pe teritoriul Crimeei ocupate temporar”.

Perchezițiile și reținerile au avut loc la o zi după ce o instanță din Rusia a condamnat patru tătari din Crimeea la închisoare între 12 și 18 ani sub acuzații de extremism, și anume pentru a fi membri ai grupului islamic Hizb ut-Tahrir, care este interzis în Rusia, dar este legal în Ucraina.

De când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, autoritățile ruse au dat în judecată zeci de tătari din Crimeea pentru că ar aparține grupului islamic Hizb ut-Tahrir. Tătarii din Crimeea au fost unul dintre grupurile cele mai vocale în a se opune anexarii în 2014.

Grupurile pentru drepturile omului și guvernele occidentale au denunțat ceea ce ele descriu drept o campanie de represiune a autorităților impuse de Rusia în Crimeea, și care îi vizează pe membrii comunității tătare din Crimeea care s-au pronunțat ferm împotriva preluării de către Moscova a peninsulei.

Rusia a preluat controlul asupra Crimeei de la Ucraina în martie 2014, după ce a trimis trupe, a confiscat facilități și a organizat un referendum respins ca ilegal de cel puțin 100 de țări. Moscova îi susține, de asemenea, pe separatiștii din Estul Ucrainei, într-un război împotriva forțelor guvernamentale care a ucis peste 13.200 de persoane din aprilie 2014 și până acum.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG