Este oarecum greu de înțeles de ce autoritățile s-au grăbit să vorbească despre dispozitivul de ascultare din casa ministrului de interne, Carmen Dan. Social-democrata este una dintre puținele persoane de încredere din jurul liderului PSD, Liviu Dragnea. Nu e clar dacă a fost dorința doamnei ministru de a face vâlvă în jurul subiectului sau dacă așa au îndemnat-o profesioniștii din minister.
O anchetă serioasă ar fi avut nevoie de discreție, pentru a afla cine și în ce scop îl spiona pe ministrul Internelor. Faptul că lucrurile au fost date publicității imediat, ridică unele semne de întrebare. De ce ar fi vrut Carmen Dan să devină peste noapte o victimă?
Ministrul de Interne a povestit aseară la România TV, una dintre televiziunile de casă ale PSD că a găsit în apartamentul închiriat în care locuieşte un dispozitiv de înregistrare şi a sesizat Poliţia pentru demararea unei anchete. Ministrul a precizat că a făcut plângere pentru violare de domiciliu, în vreme ce Inspectoratul General al Poliției a anunţat că a ridicat dispozitivul pentru verificări şi că a fost deschis un dosar penal pentru violare de domiciliu şi violarea vieţii private.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a ieșit imediat și a declarat că acest Serviciu „nu spionează”, că în general se ocupă cu „prinderea spionilor” și că „nu foloseşte tehnică descoperibilă de persoane neautorizate”. Reprezentantul SRI a mai explicat că aparatul pe care l-a găsit Carmen Dan în spatele prizei, atunci când a vrut să-și pună telefonul la încărcat este ieftin, costă în jur de 50 de euro (200-300 de lei) și că serviciile de informații interne sau externe nu folosesc astfel de dispozitive. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații consideră că acest caz este extrem de grav, având în vedere că ministrul este şi membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Oricum SRI a promis că se va implica „întru totul” și „până la capăt” în acest caz.
Odată cu această declarație Serviciul Român de Informații arată cu nu este de competența sa protecția miniștrilor, sugerând în subsidiar că nici SPP, Serviciul de Protecție și Pază, care are ca obiectiv protecția oficialilor români și străini, nici polițiștii din subordinea ministrului de Interne nu și-au făcut treaba.
Potrivit legii de funcționare (191/1998), SPP trebuie să asigure paza demnitarilor români și a celor străini pe durata șederii lor în țară, precum și birourile și reședințele acestora (art.1). În plus, potrivit articolul 14 al Legii, SPP „organizează și execută activități pentru prevenirea și anihilarea oricăror acțiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și sănătatea persoanelor” pe care le protejează. Nu există deocamdată niciun fel de informații de la SPP, serviciul secret care ar fi trebuit să se asigure că locuința ministrului Carmen Dan este „curată” și că nimeni nu o poate intercepta în spațiul ei intim.
Potrivit surselor Realității TV, înaintea ministrului de Interne, în apartamentul închiriat de aceasta ar fi locuit o vreme atașatul comercial al Statelor Unite.
SRI transmite în subsidiar că nu ar fi vorba despre un spion care ar vrea să îl urmărească pe ministrul de interne și că mai degrabă sunt persoane private. Ar putea fi inamici politici sau chiar prieteni din această zona, dar dincolo de cel care o urmărește, rămâne de neînțeles cum e posibil ca în casa unui ministru să poată fi montat un dispozitiv de ascultare.