Linkuri accesibilitate

Cine este moldoveanul care a desenat stelele lui David la Paris și ce legătură are cu „gruparea Șor”


Alexandr Cocii a fost prezent la cel puțin o demonstrație din seria organizată la Chișinău de fostul Partid Șor și descrisă de autoritățile occidentale drept campanie sprijinită de Rusia pentru destabilizarea Republicii Moldova.
Alexandr Cocii a fost prezent la cel puțin o demonstrație din seria organizată la Chișinău de fostul Partid Șor și descrisă de autoritățile occidentale drept campanie sprijinită de Rusia pentru destabilizarea Republicii Moldova.

Unul din cetățenii moldoveni suspectați că a desenat steaua lui David pe clădiri din Paris în ceea ce presa franceză a descris drept „tentativă de destabilizare” a Franței se numește Alexandr Cocii, locuiește în Transnistria și a mai participat la demonstrații ale fostului Partid Șor, în Chișinău.

Europa Liberă a reușit să stabilească identitatea și reședința lui Cocii cu ajutorul unei fotografii anonimizate, dată publicității la 28 noiembrie de Inspectoratul General al Poliției.

Poliția moldoveană a publicat fotografia în urma unei solicitări de informație a Europei Libere în legătură cu soarta cetățenilor moldovenii implicați în incidentul de la Paris petrecut la sfârșitul lunii octombrie.

Într-o discuție la telefon cu reporterii Europei Libere, Cocii a confirmat că a călătorit în Franța și că a revenit recent în R. Moldova, aflându-se acum în regiunea transnistreană.

Fotografia dată publicității de poliția moldoveană la 28 noiembrie cu afirmația că aparține unuia dintre cetățenii moldoveni suspectați că ar fi desenat stelele lui David pe clădirile din Paris.
Fotografia dată publicității de poliția moldoveană la 28 noiembrie cu afirmația că aparține unuia dintre cetățenii moldoveni suspectați că ar fi desenat stelele lui David pe clădirile din Paris.

Europa Liberă a mai stabilit că el este cetățeanul moldovean reținut împreună cu partenera sa de poliția franceză, la începutul lunii noiembrie, în legătură cu imprimarea a 250 de stele ale lui David pe clădiri din Paris. După cercetări preliminare, cei doi au fost lăsați să revină în R. Moldova. Autoritățile franceze bănuiesc că la desenarea simbolurilor într-o aparentă acțiune antisemită a participat și un alt cuplu de moldoveni, care a reușit să fugă din Franța.

Simbolurile au apărut într-un moment tensionat, după ce un atac terorist fără precedent în Israel a dus la bombardarea și invadarea Fâșiei Gaza de către Israel, dar și la proteste împotriva acestui război, în Franța și în alte țări.

Ancheta continuă, dar mai multe ziare franceze inclusiv prestigiosul „Le Monde” au scris că imprimarea stelelor lui David pe pereții Parisului poate fi o operațiune rusească de destabilizare a Franței.

A participat la protestele organizate de Șor la Chișinău

Europa Liberă l-a identificat pe Alexandr Cocii în fotografii de la protestele antiguvernamentale organizate anul trecut de Partidul Șor, la Chișinău. Cocii apare în imaginile surprinse pe 23 octombrie 2022, când manifestanții au blocat bulevardul Ștefan cel Mare și au avut loc altercații cu poliția.

Alexandr Cocii, la protestul antiguvernamental organizat de Partidul Șor la Chișinău pe 23 octombrie 2022.
Alexandr Cocii, la protestul antiguvernamental organizat de Partidul Șor la Chișinău pe 23 octombrie 2022.

Mai mulți participanți la marșul condus de deputata Marina Tauber au fost atunci reținuți. Poliția a spus, înaintea demonstrației din 23 octombrie 2022, că Partidul Șor ar fi pregătit o destabilizare a situației din R. Moldova, acuzație respinsă de formațiunea care, între timp, a fost scoasă în afara legii, printr-o decizie a Curții Constituționale. Guvernul pro-occidental de la Chișinău și mai multe guverne occidentale cred că fostul Partid Șor și liderii săi acționau în interesul Moscovei.

În comunicatul emis la 28 noiembrie 2023 în legătură cu implicarea lui Cocii în incidentul de la Paris, Poliția spune că suspectul a fost implicat anterior și în „acțiuni de huliganism și destabilizare, dirijate de către grupul Șor” în R. Moldova, dar nu precizează dacă este vizat acum de vreo anchetă moldoveană.

Comunicatul mai sugerează că oligarhul fugar Ilan Șor ar fi organizat acțiunea de la Paris, pentru a „denigra imaginea” R. Moldova.

Ce au căutat „ai noștri tineri” la Paris

Datele din surse deschise consultate de Europa Liberă, dar și postările lui Alexandr Cocii pe rețelele sociale arată că el este născut pe 22 iunie 1990. Informația coincide cu precizările făcute de poliția franceză pe 7 noiembrie, atunci când a anunțat că a reținut cuplul de moldoveni suspecți - un bărbat născut în iunie 1990 și o femeie născută în decembrie 1994.

În discuția cu Europa Liberă, Cocii a recunoscut că îl cunoaște pe comanditarul acțiunii din Franța, anume omul de afaceri moldovean Anatoli Prizenco. Dar Cocii a evitat să confirme dacă a fost printre moldovenii recrutați de Prizenco pentru a desena simbolurile evreiești la Paris.

Prizenco a confirmat și el Europei Libere că a comandat desenarea stelelor lui David la Paris, dar nu a fost personal acolo. Într-o discuție pe internet, el a afirmat că acțiunea a avut scopul să transmită un mesaj de sprijin comunității evreiești „în contextul atacurilor și al antisemitismului în Europa” și a respins acuzațiile de vandalism și tentativă de destabilizare.

Prizenco a mai spus Europei Libere că moldovenii reținuți la Paris au fost eliberați deoarece nu s-ar fi putut demonstra caracterul antisemit al acțiunilor lor.

Răspunzând unei solicitări a Europei Libere, procuratura din Paris a spus că ancheta în acest caz continuă, motiv din care nu poate oferi mai multe detalii.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG