Linkuri accesibilitate

Cine este omul de afaceri ruso-armean Ruben Vardanian? (Video)


Președintele Sberbank, German Gref (dr.) și cel al Băncii Troika, Ruben Vardanian la o ceremonie în septembrie 2006 la Moscova
Președintele Sberbank, German Gref (dr.) și cel al Băncii Troika, Ruben Vardanian la o ceremonie în septembrie 2006 la Moscova

Președintele Băncii Troika era considerat unul din exponenții pro-occidentali ai capitalismului din Rusia.

Omul de afaceri ruso-armean Ruben Vardanian se afla în centrul anchetei proiectului internațional anti-corupție OCCRP, legată de ceea ce s-a numit „Troika Landromat” – o schema de spălare a banilor murdari prin care au trecut aproape nouă miliarde de dolari. O relatare primită de la corespondentul Europei Libere, Alan Crosby.

Potrivit anchetei OCCRP din 4 martie, Ruben Vardanian a fost președintele, directorul executiv si principalul partener al Troikăi și era vazut drept un reprezentant pro-occidental al capitalismului rusesc. Averea sa a fost făcută în anii '90 ai secolului trecut.

OCCRP scrie că nu a găsit dovezi definitive că Vardanian, în pozitiile pe care le-a deținut, ar fi știut de întreaga schemă, dar jurnalistii de investigatie au gasit semnatura lui pe un document prin care ar fi acordat un împrumut unei companii care a fost parte a rețelei operațiilor de spălare de bani. „Daca Vardanian știa despre schema pe care banca sa o desfășura, nu este limpede”, se scrie în raport, deoarece „nu exista o dovadă directă că ar fi știut”.

Coordonatorul rețelei jurnalistilor de investigatii, Paul Radu, consideră că aceasta schemă n-ar fi de fapt decit „partea vizibilă a icebergului”.

Intr-un interviu cu jurnalistii rețelei de investigatii, omul de afaceri a spus că nu a făcut nimic ilegal și că a acționat precum alte banci de investitii în perioada anilor '90. După ce Troika a devenit cea mai mare banca particulara de investitii din Rusia, Vardanian și partenerii săi au vindut-o pentru peste un miliard de dolari în 2012 Bancii de stat Sberbank.

„Sigur, nu sunt un înger - a declarat el candid jurnalistilor retelei OCCRP. În Rusia există trei cai pe care le poate urma un om de afaceri, spune Vardanian: sau esti un revolutionar, sau parasești țara, sau esti un conformist. Eu am ales să fiu conformist, dar am și eu limitele mele; nu am participat la licitatii fiscale, nu am colaborat cu infractorii, nu sunt membru al nici unui partid politic. De aceea, își continuă el mărturisirea, chiar în anii '90, nu am umblat niciodată încercuit de gărzi de securitate personale. Am căutat să ramin eu însumi și să îmi respect principiile”.

OCCRP: через «Тройку Диалог» отмыли $9 млрд. Как это работало
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00

Ruben Vardanian și-a facut studiile la Moscova si apoi la Harvard, la Businesss School, in Statele Unite și a condus compania Troika, pe care a inființat-o, peste 10 ani.

Este cunoscut mai ales pentru activitatile sale caritabile, și într-un interviu de anul trecut, acordat cotidianului britanicul Financial Times, el spunea că împreună cu soția sa ar vrea să doneze pentru cauze caritabile peste 80% din averea pe care o au. Au finanțat mai multe initiative în domeniul umanitar și al educației și a oferit anual un premiu de peste un milion de dolari pentru persoane sau organizatii umanitare. In Armenia a finantat reconstrucția Minastirii Tatev, din secolul al IX-lea, construind un teleferic de 6 km care faciliteaza accesul la mânăstire și care a ajutat la dezvoltarea economică a regiunii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG