Linkuri accesibilitate

Cine poate intra în Guvernul Recean? Deputatul Oazu Nantoi: Și miniștri demisionari, și oameni din afara PAS


Președinta Maia Sandu prezintă candidatura lui Dorin Recean (dreapta) pentru funcția de prim-ministru, alături de președintele Parlamentului, Igor Grosu, 10 februarie 2023
Președinta Maia Sandu prezintă candidatura lui Dorin Recean (dreapta) pentru funcția de prim-ministru, alături de președintele Parlamentului, Igor Grosu, 10 februarie 2023

În viitorul cabinet de miniștri, care va fi condus de Dorin Recean, se vor regăsi unii miniștri demisionari din Guvernul Gavrilița, a spus într-o discuție cu Europa Liberă deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi.

„Vor fi rectificări și inclusiv unii miniștri demisionari se vor regăsi în noul guvern, alții vor veni, inclusiv se discută spectrul larg de candidați, nu neapărat membrii PAS”, afirmă Nantoi, adăugând că, în prezent, se poartă discuții și cu persoane din afara formațiunii care ar putea să facă parte din următoarea garnitură guvernamentală.

În discuțiile ce vizează formarea echipei și programul de guvernare, se ia în calcul și o rectificarea a structurii viitorului guvern, spune Nantoi, făcând referire la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pe care parlamentarul l-a numit un „hiper minister”.

În spațiul public s-a discutat anterior ideea ca Republica Moldova să aibă un minister separat care să se ocupe de sectorul energetic.

Nantoi, ca și alți membri ai PAS, după cum spune el, așteaptă ca noul guvern să fie mai eficient: „Când dna președinte l-a nominalizat pe dl Recean, s-a ținut cont de experiența lui în domeniul securității naționale și acum are loc un proces foarte migălos de analiză a situației, de căutare a candidaților, formare a echipei, programul”, a punctat parlamentarul.

Consolidarea sectorului de securitate și accelerarea procesului de integrare europeană se numără printre prioritățile anunțate de Dorin Recean, candidatul la funcția de prim-ministru.

Oazu Nantoi neagă existența unor disensiuni în sânul formațiunii politice, spunând că guvernul Gavrilița a trecut „prin toate crizele posibile” și că PAS se întreba mereu dacă poate fi „mai eficient”.

Și analistul politic Nicolae Negru remarcă într-un comentariu pentru Europa Liberă că guvernul Gavrilița s-a confruntat cu numeroase crize și opinează că schimbare guvernului ar putea fi legată și de apropierea alegerilor generale locale, mai ales că sondajele arată că popularitatea PAS a scăzut simțitor.

Guvernul Gavrilița a plecat în demisie vineri, 10 februarie, după un an și jumătate de guvernare, explicând că R. Moldova intră într-o nouă fază în care prioritatea este securitatea. Două ore mai târziu, președinta Maia Sandu la desemnat pe Dorin Recean, consilierul prezidențial pe securitate, candidat la funcția de premier.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG