Linkuri accesibilitate

Vasile Botnaru: Cine primul se scoală, acela-i doctorul*! (VIDEO)


Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Dodon este big-boss-ul. Măcar două săptămâni. Astfel au perceput mesajul președintelui mai mulți cronicari.

Cine primul se scoală, acela-i doctorul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct


Singurul înalt demnitar de stat al cărui mandat stă în picioare este președintele Dodon. Asta voia să sugereze șeful statului în scurta sa apariție publică, fără să fi stat la taclale cu presa, contrar obiceiului său de a fi charmant cu hienele din mass-media. Toți ceilalți demnitari, voia să spună președintele Dodon, sunt atinși de patina vremelniciei. Un fel imponderabilitate administrativă, când trebuie să dea în primire funcțiile vechi, iar cele noi încă sunt în burtă cu vițelul ori își plimbă ca ursul pielea prin pădure.

După scrutinul parlamentar nici Candu, nici Filip, nu au coifuri de centurioni împovărați de victorie. Le-a dispărut și strălucirea ochilor de gladiatori avântați în lupta pentru bunăstarea cetățenilor în general și prosperarea celor de pe insulele uninominale croite după calapoade nebănuite ca și căile Domnului.

Prin urmare, până imponderabilii vor ieși din larvă ca fluturii, ori până vor năpârli ca lupul, Dodon este big-boss-ul. Măcar două săptămâni, fără să-i stea deasupra capului sabia suspendării rușinoase*. Astfel au perceput mesajul președintelui mai mulți cronicari, pe care i-a amuzat mai cu seamă detașarea, cam teatrală, de ortacii socialiști. Chipurile, ei vor decide de capul lor, auzi matale!, dacă să negocieze sau nu diverse combinații politice. Cu partide și nu cu transfugi, s-a stropșit Dodon la faimosul Cicikov** al parlamentarismului moldovenesc ca să-și fortifice mesajul papal.

Poate era să-l credem pe Igor Dodon că este singura zeitate pe Olimp, dacă nu ar fi apărut, în aceeași zi, Vladimir Plahotniuc cu îndemnul: „Veniți de luați lumină!”. Pe liderul democraților nu l-a deranjat faptul că, formal vorbind, socialiștii au ieșit cu un scor mai bun din alegeri și ar fi fost mai galant să i se ofere Zinaidei Greceanîi rolul de pețitoare a viitorilor parteneri de guvern(NU)are. Numai că liderul PD demult nu se mai îngrijește de finețurile de imagine. Dacă oricum e acuzat că ar ține în lesă tot ce latră și ar avea căpăstru pentru oricine se pretează să fie cămilă, de ce s-ar preface că are mai puține mandate decât socialiștii ?

*proverb de la casa de nebuni (o variantă în limba rusă zice Кто первый встал, того и тапки ! )

**În locul acesta cunoscătorii de anecdote sovietice își vor fi amintind de bancul șovin despre astronauții din țările socialiste care aveau mâinile roșii după zborurile în cosmos în componența echipajelor internaționale Soyuz.

*** https://fr.wikipedia.org/wiki/Gogol_(nombre)

XS
SM
MD
LG