Linkuri accesibilitate

Cine râvnește scaunul primarului Dorin Chirtoacă?


Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă: „Mortul încă nu s-a răcit bine pe laiță, iar rudele deja se ceartă și încep să îi împartă averea.”

În capitala Republicii Moldova, Chişinău, decapitată după reţinerea pentru presupuse fapte de corupţie a edilului liberal, Dorin Chirtoacă, dar şi a unei serii întregi de alţi funcţionari ce puteau să-l înlocuiască, există mai multe elemente care sugerează că lucrurile se îndreaptă spre un scenariu în care administraţia urbei va rămâne neclară până cel puţin la scrutinul parlamentar din 2018. Procurorii au anunţat trimiterea în judecată a dosarului lui Chirtoacă şi au cerut suspendarea acestuia pe perioada procesului. Un lider al opoziţiei pro-europene, Andrei Năstase, l-a îndemnat pe edil să nu aştepte să fie suspendat, ci să-şi prezinte demisia. Iar edilul le-a sugerat tuturor să nu se grăbească să-l trimită în off-side. Ce se ascunde în spatele acestor dispute?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct

Dacă şi-ar da demisia, Dorin Chirtoacă ar deschide calea către alegeri anticipate în capitală. Cine le-ar putea câştiga? Numai nu PD. Înţelegând asta, partidul puterii va face tot ce-i stă în puteri ca să evite scrutinul anticipat. Cum? Prin suspendarea din funcţie a edilului.

Tocmai acesta este raţionamentul din care s-a adresat liderul DA, Andrei Năstase, către primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cerându-i să se gândească mai mult la cauza democraţiei, decât la propria-i soartă.

„Trăim vremuri grele pentru ţara noastră”, a spus Năstase într-un filmuleţ plasat pe reţele şi adresat lui Chirtoacă. „Regimul oligarhului Plahotniuc a pus mâna pe toate instituţiile ţării şi am toată certitudinea că în curând se va pricopsi şi cu capitala”, a continuat el. „Justiţia lui Plahotniuc abia aşteaptă să vă execute. Astfel încât suspendarea să-şi producă efectele juridice. În aceste condiţii, capitala va ajunge indubitabil pe mâinile lui Plahotniuc”, a mai spus Năstase.

Legea moldovenească interzice, pe perioada suspendării din funcţie a unui edil, atât organizarea de alegeri noi, cât şi a unor referendumuri de revocare din funcţie, ambele opţiuni fiind nu doar agreate de către socialişti. În timp ce socialiştii încearcă în ultimele luni să organizeze un referendum ca să-l revoce pe Chirtoacă, ceea ce ar deschide uşa către anticipate, democraţii par să controleze deja lucrurile în primărie, spun observatorii, prin intermediul vice-primarului Nistor Grozavu. Arestat şi el în acelaşi dosar ca şi Chirtoacă, Grozavu a fost eliberat ulterior, în mod surprinzător, iar după asta a început să afişeze o colaborare extrem de fructuoasă între primărie şi executiv.

Dar este totuşi soluţia suspendării atât de preferată cum pare de democraţi? Analistul politic Igor Volniţchi se declară convins că da:

„În oricare altă conjunctură decât cea actuală, democraţii nu ar avea nici o şansă să controleze primăria capitalei. Dacă ar reveni Dorin Chirtoacă, asta ar însemna o revenire în forţă a liberalilor. Dacă se organizează alegeri anticipate, atunci lupta de bază se va da între socialiştii şi un candidat comun, sau nu comun, dar care ar reprezenta partidele de centru dreapta pro-europene.”

Concluzia analistului este că democraţii vor căuta să evite astfel de evoluţii. Tocmai de asta, mai crede el, justiţia ar fi trimis atât de rapid dosarul lui Chirtoacă în judecată, declanşând totodată procedura de suspendare, în timp ce acesta nu conteneşte să se plângă de abuzurile comise în ancheta sa, inclusiv prin intermediul unor scrisori adresate partenerilor occidentali.

O întrebare importantă este ce va alege primarul Dorin Chirtoacă. „Deja vă simţiţi în campanie electorală?”, l-a întrebat el pe Andrei Năstase, ca răspuns la cererea acestuia de a demisiona şi a continuat: „Mortul încă nu s-a răcit bine pe laiță, iar rudele deja se ceartă și încep să îi împartă averea”. „Dacă voi fi achitat, a mai scris Chirtoacă, voi reveni la serviciu și îmi voi duce mandatul până la capăt”. A sunat nesigur. Dar la fel de nesigur pentru analişti e că alegerile anticipate, chiar dacă vor fi avute totuşi în vedere de majoritatea actuală, ar garanta un rezultat care l-ar mulţumi pe liberalul de la cârma capitalei.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG