Linkuri accesibilitate

Cine sunt americanii aflați în închisoare în Rusia și cu cine ar putea fi schimbați?


Statele Unite au obținut eliberarea vedetei americane de baschet Brittney Griner (dreapta) în schimbul traficantului de arme rus Viktor Bout (stânga). Cu toate acestea, fostul pușcaș marin american Paul Whelan (centru) este unul dintre americanii încă încarcerați în Rusia.
Statele Unite au obținut eliberarea vedetei americane de baschet Brittney Griner (dreapta) în schimbul traficantului de arme rus Viktor Bout (stânga). Cu toate acestea, fostul pușcaș marin american Paul Whelan (centru) este unul dintre americanii încă încarcerați în Rusia.

După luni de negocieri dificile cu Kremlinul, administrația Biden a obținut în sfârșit eliberarea vedetei americane de baschet feminin Brittney Griner dintr-o închisoare rusă.

Administrația a anunțat la 8 decembrie că a convenit cu Moscova să îl schimbe pe Viktor Bout, condamnat pentru trafic de arme rusesc, cu Griner, 32 de ani, a cărei condamnare a stârnit indignare în Statele Unite.

Griner a fost condamnată în august de un tribunal din Moscova la nouă ani de închisoare pentru că avea asupra ei cartușe de țigări electronice care conțineau ulei de canabis, ceea ce este ilegal în Rusia.

Washington atribuie condamnarea lui Griner degradării relațiilor dintre cele două țări, considerând că vedeta sportivă e folosită ca pion pentru a asigura eliberarea unor ruși de profil înalt care fac închisoare în Statele Unite.

Bout, care a fost condamnat în 2011 la 25 de ani într-o închisoare americană pentru conspirație în vederea vânzării de arme unui grup terorist columbian, era, fără îndoială, cel mai important deținut rus din Statele Unite. Kremlinul se lupta de ani de zile pentru eliberarea sa.

Bucuria din Statele Unite pentru eliberarea lui Griner a fost diminuată de faptul că mai mulți americani, inclusiv fostul pușcaș marin american Paul Whelan, continuă să fie reținuți în închisorile rusești pentru ceea ce mulți spun că sunt acuzații inventate.

Oficialii americani și ruși au discutat despre un schimb mai mare de prizonieri care să-l includă pe Whelan. „În timp ce noi sărbătorim eliberarea lui Brittney, Paul Whelan și familia sa continuă să sufere inutil. În pofida eforturilor noastre neîntrerupte, guvernul rus nu este încă dispus să pună capăt detenției sale nedrepte, care trebuia să înceteze de mult timp”, spunea secretarul de stat Antony Blinken într-o declarație din 8 decembrie. „Cu toate acestea, nu vom renunța la eforturile noastre de a-l aduce pe Paul și pe toți ceilalți cetățeni americani ținuți ostatici sau reținuți pe nedrept în străinătate acasă, la cei dragi, acolo unde le este locul.”

La începutul acestui an, administrația Biden a obținut eliberarea lui Trevor Reed, un fost pușcaș marin american care a fost încarcerat în Rusia timp de aproape trei ani sub acuzația că a agresat doi ofițeri de poliție.

În acest caz, administrația a fost de acord să îl dea la schimb pe Konstantin Iaroșenko, un pilot din Rusia care a fost condamnat în 2011 la 20 de ani de închisoare pentru conspirație în vederea introducerii de cocaină în Statele Unite.

În cele ce urmează, facem o listă a persoanelor din SUA și Rusia care ar putea fi implicate într-un alt posibil schimb de prizonieri.

Paul Whelan

Paul Whelan, un fost pușcaș marin american.
Paul Whelan, un fost pușcaș marin american.

Paul Whelan (52 de ani), director de securitate pentru o corporație din Michigan, a fost arestat în decembrie 2018 pentru spionaj în timp ce se afla în vizită la Moscova la nunta unui prieten. Rusia pretindea că Whelan a fost prins cu un memory-stick pe care se aflau informații secrete.

Whelan, care deține cetățenia americană, britanică, irlandeză și canadiană, a declarat că i s-a întins o capcană în cadrul unei operațiuni de filaj și că a crezut că unitatea de memorie, primită de la o cunoștință rusă, conținea fotografii de vacanță.

În iunie 2020, el a fost găsit vinovat și condamnat la 16 ani de închisoare. În prezent, se află într-o închisoare de înaltă securitate. Guvernul SUA afirmă că Rusia nu a prezentat nicio dovadă care să demonstreze vinovăția lui Whelan în timpul unui proces pe care l-a numit o glumă proastă a justiției.

David Barnes

David Barnes, în vârstă de 65 de ani, rezident în Texas, a fost arestat de autoritățile ruse la Moscova în ianuarie 2022, fiind acuzat că și-ar fi abuzat copiii în Statele Unite.

Barnes a călătorit la Moscova în decembrie 2021 pentru a câștiga dreptul de a-și vedea copiii sau de a-i aduce acasă, în Statele Unite. Fosta soție a lui Barnes, Svetlana Koptiaeva, fugise în Rusia cu copiii în 2019, pe fondul procedurilor de divorț și de custodie. În 2020, un tribunal din Texas i-a acordat lui Barnes custodia copiilor, iar Koptiaeva este acum căutată de Statele Unite sub acuzația de amestec în custodia copiilor.

Koptiaeva l-a acuzat pe Barnes de abuz asupra copiilor, dar o anchetă din 2018 a Departamentului pentru familie și servicii de protecție nu a găsit suficiente dovezi pentru a susține o astfel de concluzie și a închis cazul fără a depune nicio acuzație.

Marc Fogel

Marc Fogel, un profesor de engleză în vârstă de 60 de ani, a fost arestat pe un aeroport din Moscova în 2021 pentru că avea asupra sa aproximativ 20 de grame de marijuana recomandată de mediciu. A fost condamnat la 14 ani într-o colonie penitenciară, procurorii susținând că intenționa să vândă drogurile studenților săi.

Fogel preda de aproape un deceniu la Școala Anglo-Americană din Moscova, o prestigioasă școală primară cu taxă care fusese înființată de ambasadele SUA, Canadei și Marii Britanii.

Fogel, care a suferit operații la spate, umăr și genunchi, a declarat că a început să folosească marijuana prescrisă de medici în timp ce se afla în Statele Unite în vacanța de vară pentru a suporta durerea și a încercat să aducă o parte din ea în Rusia, unde este ilegală.

Roman Selezniov

Roman Selezniov
Roman Selezniov

Roman Selezniov, fiul lui Valery Selezniov - membru al camerei inferioare a parlamentului rus și un critic deschis al politicilor americane - ispășește o pedeapsă de 27 de ani de închisoare pentru diverse infracțiuni cibernetice, inclusiv pentru vânzarea de date furate de pe carduri de credit americane.

Seleznyov, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat de autoritățile americane în 2014 pe un aeroport din Maldive și dus rapid pe teritoriul american Guam, Moscova acuzând autoritățile americane că l-ar fi răpit.

Anchetatorii americani au descoperit activitățile online ale lui Seleznyov la sfârșitul anilor 2000 și au cerut ajutorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Amprenta online a lui Seleznyov a dispărut imediat după aceea, ceea ce i-a determinat pe anchetatorii americani să creadă că Rusia îl proteja.

Seleznyov (care figurează ca Roman V. Seleznev în documentele tribunalului american) a primit una dintre cele mai aspre sentințe pronunțate vreodată împotriva unui hacker rus, deoarece a ales să pledeze nevinovat și să lupte în justiție, în ciuda dovezilor copleșitoare, în loc să coopereze.

Vladislav Kliușin

Vladislav Kliușin, de 41 de ani, a fost arestat în Elveția pe 21 martie 2021, fiind acuzat că a furat informații privilegiate și le-a folosit pentru a se îmbogăți. El a fost extrădat în Statele Unite la 18 decembrie. Kliușin este acuzat că a făcut parte dintr-o grupare care a pătruns în rețele pentru a fura datele confidențiale ale companiilor și a folosi informațiile pentru a tranzacționa acțiuni. Se crede că grupul ar fi câștigat în total 82 de milioane de dolari pe o perioadă de doi ani, între 2018 și 2020.

Ceilalți membri ai grupului sunt, în continuare, în libertate. Unul dintre ei este un fost ofițer din cadrul Direcției principale de informații rusești, cunoscută sub numele de GRU, care a fost anterior inculpat în iulie 2018 pentru presupusul său rol în cadrul unui efort al Rusiei de a se amesteca în alegerile din 2016 din SUA.

Kliușin era patronul M-13, o companie rusă care oferă servicii de monitorizare a mass-media și de securitate cibernetică și se crede că are legături cu Kremlinul. Compania sa a furnizat soluții IT care au fost folosite de președintele rus, de ministere și departamente federale, precum și de organisme executive regionale de stat.

Aleksandr Vinnik

Aleksandr Vinnik
Aleksandr Vinnik

Aleksandr Vinnik (43 de ani), cunoscut și sub numele de Mr. Bitcoin, a fost extrădat în Statele Unite pe 5 august unde este acuzat de spălare de bani.

Vinnik ar fi deținut și operat BTC-e, una dintre cele mai mari burse de valută digitală din lume. Statele Unite susțin că BTC-e a fost folosită pe scară largă de infractorii cibernetici din întreaga lume pentru a spăla bani, deoarece nu cerea utilizatorilor să își valideze identitatea, ascundea și anonimiza tranzacțiile și sursele de fonduri și nu avea niciun proces de diligență.

Vinnik a fost arestat pe baza unui mandat de arestare din SUA în 2017 pe o plajă din Grecia, în timp ce se afla în vacanță cu familia sa. Cu toate acestea, el a fost inițial extrădat în Franța unde era acuzat de spălare de bani și a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

El a fost eliberat dintr-o închisoare franceză la 4 august, dar a fost imediat trimis înapoi în Grecia, care solicitase întoarcerea sa pentru a putea executa mandatul inițial al SUA.

Dacă va fi condamnat de o instanță americană, Vinnik riscă până la 20 de ani de închisoare. Momentul transferului lui Vinnik în Statele Unite a coincis cu cel al condamnării lui Griner, ceea ce a dat naștere la speculații că acesta ar putea fi folosit într-un posibil schimb de prizonieri.

Denis Dubnikov

Denis Dubnikov, în vârstă de 29 de ani, a fost extrădat în Statele Unite la începutul acestui an, fiind acuzat de spălare de criptomonede legate de o grupare celebră pentru operațiunile de ransomware.

Dubnikov, care este coproprietar al unor mici burse de criptomonede, ar fi primit valută digitală în valoare de sute de mii de dolari de la Ryuk, o bandă de ransomware despre care se crede că a obținut răscumpărări de zeci de milioane de dolari, inclusiv de la victime din SUA.

Dubnikov a negat acuzațiile, afirmând la vremea respectivă, prin intermediul avocatului său, că nu cunoaște sursa banilor despre care Statele Unite susțin că provin din plățile pentru ransomware.

Arestarea lui Dubnikov a fost considerată una dintre primele posibile lovituri date de autoritățile americane grupării Ryuk, despre care se crede că se află în spatele unei serii de atacuri cibernetice împotriva organizațiilor din domeniul sănătății din SUA. Wall Street Journal susține că Ryuk a încasat anul trecut peste 100 de milioane de dolari în plăți de răscumpărare.

XS
SM
MD
LG