Linkuri accesibilitate

Cine va fi candidata democrată la vicepreședinție?


Fostul vicepreședinte Joe Biden, posibil candidat democrat în alegerile prezidențiale, promovează extinderea programului de asigurări medicale „Obamacare”, 25 iunie 2020
Fostul vicepreședinte Joe Biden, posibil candidat democrat în alegerile prezidențiale, promovează extinderea programului de asigurări medicale „Obamacare”, 25 iunie 2020

Între 17 și 20 august are loc Convenția Națională a democraților, la care vor fi desemnați candidații partidului la funcțiile de președinte și vicepreședinte. Adică Joe Biden și cine? - aceasta este întrebarea săptămânii în Statele Unite.

Corespondență de la Washington: Susane Rice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

Senatoarea de California, Kamala Harris, campania electorală, noiembrie 2019.
Senatoarea de California, Kamala Harris, campania electorală, noiembrie 2019.

Surse din campanie arată că Biden ar alege acum între senatoarea de California, Kamala Harris și fosta consilieră pentru securitate națională în administrația Obama, Susan Rice. O supriza nu este imposibilă, dar pentru moment se pare că algerea s-a redus la aceste două candidate.

Susan Rice – susțin surse republicane – ar mobiliza ca nimeni altcineva pe susținătorii lui Trump să meargă să voteze pentru realegerea președintelui. Pentr că asocierea ei cu Obama si Hillary Clinton fac din Susan Rice personificarea “statului paralel” pe care fanii lui Trump îl disprețuiesc. Rice, fosta ambasadoare la ONU, este acuzată că ar fi dezvăluit identitatea unor colaboratori apropiați ai lui Trump, în 2016, acestia fiind interlocutori în conversațiile unor reprezentanți străini, interceptate de servicii de securitate americane.

Fosta consilieră prezidențială pe probleme de securitate națională, Susan Rice, mai 2017.
Fosta consilieră prezidențială pe probleme de securitate națională, Susan Rice, mai 2017.

Cu patru ani înainte, Rice este acuzată că ar fi indus în eroare opinia publică când a anunțat într-un interviu televizat că atacul de la Benghazi, în care ambasadorul american în Libia și-a pierdut viața, ar fi fost consecința protestelor spontane, cauzate de un film cu conținut anti-musulman. Acea informație s-a dovedit neadevarată. “Nu știu nici o altă persoană de natură să polarizeze mai mult decît Susan Rice” - a spus deputatul republican Jason Chaffetz, adaugând despre baza de votanții decis republicani: „O cunosc și nu le place de ea”.

Surse democrate spun că atacurile împotriva lui Rice sunt vechi și că americanii nu mai sunt preocupați de acele chestiuni, pe fondul pandemiei de coronavirus și a crizei economice pe care o provoacă.

În prezent, sondajele nu-i sunt favorabile lui Trump și republicanii încearcă să-și mobilizeze alegătorii iar intrarea lui Rice în cursă ar putea fi un catalizator.

Săptămâna trecută, Comitetul Național Republican a inclus-o pe o lista imaginară de vorbitori la convenția democrată, scriind “Susan Rice ca să vorbească despre minciuni și demascări: cum să ascunzi adevarul despre un atac terorist și să-ți spionezi oponenții politici”. Republicanii cred de asemenea că experiența de politică externă a lui Rice nu-l va ajuta pe Biden pentru că acum prioritățile sunt altele.

Biden si Rice neagă alegațiile împotriva fostei consiliere pentru securitate națională. Susan Rice susține că nu a știut nimic și nu a fost implicată în dezvăluirea numelor consilierilor lui Trump care ulterior au fost anchetați și unii dintre ei, găsiți vinovați și închiși. În privința cazului Benghazi, fosta consilieră susține că nu există nici o dovadă că ar fi indus intenționat în eroare opinia publică cu privire la cauzele atacului, despre care s-a aflat ulterior că a fost premeditat. Dar Susan Rice știe că opoziția se va folosi de acea situatie pentru a decredibiliza candidatura democrată la președinție.

XS
SM
MD
LG