Linkuri accesibilitate

Cine va ocupa poziția de „agent principal pro-rus de la Chișinău”?(Valentin Naumescu/contributors.ro)


Noutăți în presa din România.

„Doamna Maia Sandu l-a învins (…) definitiv pe domnul Igor Dodon, împingându-l la periferia politicii din republică sau poate chiar (vom vedea curând) în afara vieții politice locale. Fostul președinte socialist nu va mai reveni niciodată în prim planul politicii de peste Prut”, scrie Valentin Naumescu în analiza publicată pe contributors.ro. Va urma probabil, arată analistul, o bătălie dură pentru poziția de „agent principal pro-rus de la Chișinău”. Până și un fost ministru de externe român, cu dosar de infractor însă (putem presupune că e vorba de Adrian Severin), a făcut temenele către Kremlin. Partidul înființat de Maia Sandu va câștiga alegerile din 11 iulie, dar bătălia grea este pentru alcătuirea unei majorități onorabile. Evident, Naumescu sugerează o colaborare a Partidului Acțiune și Solidaritate cu formațiunea condusă de Andrei Năstase. E remarcată și înclinarea tot mai vădită a cetățenilor Moldovei față de Europa și, implicit, față de România. ”M-aș bucura să vedem Bucureștiul la înălțimea acestui moment politic, dovedind viziune, competență, responsabilitate, tact și eficiență politico-diplomatică”, spune cu speranță timidă Valentin Naumescu.

Presa de la București (G4Media) informează și despre întrevederea dintre Igor Dodon și Aleksandr Lukașenka, în cadrul căreia Dodon a lăudat felul în care liderul belarus a sugrumat protestele antiprezidențiale. Încep să vină informații și despre candidaturi dubioase la alegeri : de pildă, un agent al GRU, condamnat la 14 ani și întemnițat pentru trădare de patrie, dar eliberat de sub guvernul Partidului Democrat, apoi rejudecat și achitat.

Un act de barbarie pură

Se scrie azi foarte mult despre o vânătoare cu bucluc : undeva în pădurile din Covasna, un prinț austriac a împușcat cel mai bătrân urs sălbatic din România. Pentru că totul s-a făcut printr-o derogare acordată de ministrul mediului, s-a deschis deja o anchetă penală „in rem”, deci fără să fie nominalizat un vinovat. Vâlva din presă merge în trena vâlvei de pe rețelele sociale. Sunt și politicieni foarte inflamați. Iulian Bulai, deputat USRPLUS, crede că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein ar trebui extrădat și anchetat pentru acest „act de barbarie pură”. „Ce e mai barbar, să fii sărac și să mănânci lebedele din Viena că ți-e foame sau să fii prinț și să împuști exemplare unice de urși ca să-ți pui trofeul în sufrageria ta?”, se întreabă retoric Bulai, făcând aluzie la un mai vechi scandal provocat de imigranți români în Austria.

Ziariștii își amintesc și de sângeroasele și penibilele vânători ale lui Nicolae Ceaușescu, vânători trucate, pentru că era vorba de urși crescuți anume ca să fie împușcați de dictator. Dacă Loredana Voiculescu de la republica.ro scrie cu obidă ”rămânem o țară de gonaci”, comentatorul Hari Marcu Bucur, de la ziare.com, mai toarnă ceva apă rece peste febra revoltei . El pune problema morală din această poveste în altă lumină : pe vremea lui Ceaușescu, nimeni nu se revolta la acele vânători, ba chiar se auzeau și ceva aplauze. „Acum, scrie Marcu-Bucur, pe lângă nostalgia după acele vremuri de mândrie națională, mai avem și supărarea că vin străinii să ne omoare urșii cunoscuți, purtători de nume englezesc, de rege legendar (Arthur). Și nu orice străini, ci din aceia de viță nobilă și putred de bogați. (…) Și pe care trebuie să îi înfierăm în masă, cu mânie proletară și ipocrizie națională”.

XS
SM
MD
LG