Linkuri accesibilitate

Civilii sunt îndemnați să evacueze regiunea Donețk din estul Ucrainei


Președintele Volodimir Zelenski și șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, Kramatorsk, 05 iulie 2019
Președintele Volodimir Zelenski și șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, Kramatorsk, 05 iulie 2019

La 5 iulie, șeful administrației militare regionale din Donețk a îndemnat ultimii civili rămași să evacueze regiunea din estul Ucrainei, în timp ce Rusia și-a intensificat ofensiva, lovind mai multe orașe și localități din regiune și din alte părți ale țării.

În Donețk au rămas peste 350 000 de locuitori, iar Pavlo Kirilenko a declarat că evacuarea lor este necesară pentru a salva vieți și pentru a permite armatei ucrainene să se apere împotriva avansului rusesc. Kirilenko le-a spus reporterilor cu care a stat de vorbă în Kramatorsk că, după ce numărul civililor va scădea, „ne vom putea concentra mai mult asupra inamicului nostru pentru a ne îndeplini obiectivele asumate”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat în discursul său video nocturn că au fost emise alerte aeriene la sfârșitul zilei de 5 iulie în aproape toate părțile țării. Principalele ținte ale Rusiei sunt acum Kramatorsk și Sloviansk, a afirmat Kirilenko, spunând că bombardamentele sunt „foarte haotice”, fără „o țintă precisă... doar pentru a distruge infrastructura civilă și zonele rezidențiale”.

Sloviansk a fost supus unui bombardament susținut pe 5 iulie, a declarat primarul Vadim Liah pe Facebook. Inițial, el a îndemnat oamenii să evacueze zona, dar apoi a spus că locuitorii ar trebui să intre în adăposturi.

Kirilenko spusese anterior că cel puțin două persoane au fost ucise și șapte au fost rănite în urma bombardamentelor asupra Slovianskului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG