Linkuri accesibilitate

Clubul de fotbal Nisa își îndeamnă suporterii să evite meciul de la Chișinău


Stadionul Zimbru din Chișinău
Stadionul Zimbru din Chișinău

Clubul francez de fotbal Nisa și-a sfătuit vineri fanii să nu călătorească în Moldova pentru meciul de joi, 16 martie, cu echipa Sheriff, din motive de securitate.

„Nisa trebuie să aibă o atitudine responsabilă”, se arată într-un comunicat al clubului, care descrie situația de securitate din R. Moldova nefavorabilă, relatează AP. Nisa urmează să joace la Chișinău meciul tur cu Sheriff din Europe Conference League.

Acum trei săptămâni, Sheriff a jucat tot la Chișinău meciul tur împotriva echipei Partizan Belgrad fără public, după ce autoritățile moldovene luaseră decizia să nu permită participarea suporterilor, pe fondul semnalelor că Rusia ar pregăti o acțiune de destabilizare, inclusiv cu ajutorul unor cetățeni ai Serbiei.

Cel puțin doisprezece suporteri Partizan, sosiți cu câteva zile înainte de meciul din 16 februarie, fuseseră reținuți toată noaptea pe aeroportul Chișinău. Ulterior, li s-a comunicat că nu pot intra în țară și s-au întors cu primul avion la Belgrad.

UEFA a declarat însă că meciul Sheriff-Nisa ar trebui să aibă loc cu public pe stadion. După o tragere la sorți, clubul Nisa a vândut suporterilor bilete care costă 30 de euro dar vineri i-a anunțat că biletele vor fi rambursate dacă meciul tur este amânat sau se joacă pe un stadion gol.

Fotbal și planuri de destabilizare

Sheriff a jucat toate meciurile de acasă din acest sezon în competițiile UEFA la Chișinău, ca măsură de siguranță, din cauza războiului din Ucraina provocat de invazia Rusiei.

De luna trecută, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că are informații despre un plan al Rusiei de a destabiliza R. Moldova, avertisment confirmat ulterior de președinta Maia Sandu.

Pe 13 februarie, Maia Sandu a spus că planul ar presupune atacuri asupra edificiilor de stat cu luări de ostatici, care ar urma să fie mascate sub acțiuni de protest ale opoziției.

În acțiunile violente ar urma să fie implicați „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil” și persoane din afara țării. Ar fi fost depistate instrucțiuni de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarus, Serbiei și Muntenegru.

Maia Sandu afirmă că Moscova ar miza pe sprijinul unor forțe din interiorul R. Moldova, cum ar fi Partidul Șor, veterani ai structurilor de forță și persoane cunoscute pentru legăturile lor cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Ulterior, pe 1 martie, un oficial de informații ucrainean a spus că în urma măsurilor luate după semnalarea planului rusesc de răsturnare a puterii în R. Moldova, efortul Moscovei a devenit „imposibil”. Șeful principalului directorat de informații de la Ministerul Apărării al Ucrainei, Kyrylo Budanov, a declarant pentru VOA: „Au fost aplicate un număr de măsuri care cu siguranță vor da rezultate, și toate aceste planuri vor eșua. De fapt, deja au trecut prin acest eșec parțial, din fașă”, a răspuns Budanov.

XS
SM
MD
LG