Linkuri accesibilitate

Coaliția de la guvernare începe să aibă probleme


Președintele României, Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis

În conferința de presă ce a avut loc marți președintele Iohannis a declarat că unele deosebiri de vederi în cadrul coaliției aflate la guvernare sunt firești și că ele nu afectează eforturile pentru realizarea obiectivelor comune.

De la Iași, Alexandru Călinescu: probleme coaliției de guvernare din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Mesajul președintelui era, implicit, un apel la calm și moderație dar cu siguranță că domnia-sa nu ignoră faptul că, în mai puțin de o lună, între PNL și USR-PLUS au apărut divergențe notabile care au fost făcute publice. Mai întâi, numirea lui Sorin Câmpeanu (PNL, fost PSD) ca ministru al Educației a provocat reacția vehementă a lui Dacian Cioloș, liderul PLUS. Un schimb de replici a avut loc zilele trecute între actualul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR), și predecesorul său, Virgil Popescu (PNL), ce deține acum portofoliul Energiei. Mult mai mediatizate au fost protestele primarilor de municipii, în frunte cu primarul Clujului Emil Boc (PNL), față de niște dispoziții date de ministrul Sănătății Vlad Voiculescu (USR) privind campania de vaccinare anti-covid. Unele dintre aceste situații par minore dar ele se acumulează și creează, fatalmente, o tensiune în cadrul guvernului și în cadrul coaliției.

Numai de asta nu are nevoie executivul condus de Florin Cîțu. Confruntat cu o criză economică redutabilă, luând măsuri nepopulare pentru combaterea pandemiei, obligat să-și asume responsabilitatea pentru desfășurarea în bune condiții a campaniei de vaccinare anti-covid, guvernul ar avea nevoie de liniște și de pace socială. Una din primele măsuri anunțate, înghețarea salariilor în sistemul bugetar, a provocat deja mișcări de protest. Așa cum era de așteptat, social-democrații toarnă gaz peste foc și atacă guvernul acuzându-l că impune o politică de austeritate menită să-i sărăcească pe români.

În plus, trebuie să ținem seama de „bombele” cu explozie întârziată pe care Partidul Social Democrat le-a plasat în ultimii doi ani, știind sigur că cei care vor veni la guvernare se vor afla într-un impas. Intră aici legile votate de fostul parlament, majoritar pesedist, vizând dublarea alocațiilor pentru copii și majorarea pensiilor cu 40%. Neavând acoperire financiară nici atunci când au fost elaborate, aceste legi au devenit inaplicabile în condițiile crizei provocate de pandemie. Iată însă că ieri Curtea Constituțională a dat undă verde legii pensiilor. Cum vor reacționa președintele și guvernul ? A majora pensiile cu 40% ar fi un act sinucigaș și ar pune la pământ finanțele României. E un moment în care partidele din coaliția de guvernare ar trebui să-și armonizeze opțiunile și să dea dovadă de hotărâre, de luciditate și – nu în ultimul rând – de putere de convingere, pentru a explica oamenilor care este situația economică reală a țării.

Previous Next

XS
SM
MD
LG