Linkuri accesibilitate

Coaliția pentru alegeri libere și corecte cere clarificarea mai multor prevederi legislative


Proteste împotriva anulării alegerilor de la Chişinău
Proteste împotriva anulării alegerilor de la Chişinău

Câţiva experţi au formulat o sesizare către Curtea Constituțională, care ar urma să se expună inclusiv în ce condiţii poate fi invalidat un scrutin

Coaliția civică pentru alegeri libere și corecte, un grup de 35 de de organizații neguvernamentale ce monitorizează procesele electorale, propune instituțiilor de stat sau altor subiecţi ce au dreptul să se adreseze Curții Constituționale să sesizeze Înalta Curte în privința criteriilor în baza cărora rezultatul unui scrutin poate fi anulat. Experții consideră că acest lucru este necesar pentru a evita riscul de invalidare în cadrul apropiatelor alegeri parlamentare. Amănunte despre îngrijorările formulate de activiști și proiectul de sesizare a Curții Constituționale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct

Curții Constituționale i se cere să clarifice dacă în lipsa unor prevederi legale exacte, magistrații pot invalida un scrutin electoral și dacă, în consecință, este sau nu afectat dreptul cetățeanului de a vota și a fi ales. Coaliția consideră că societatea trebuie să știe înainte de viitorul scrutin dacă alegerile pot fi anulate din oficiu de instanțele de judecată, în lipsa unei cereri motivate care ar revendica acest lucru.

Analistul politic Igor Boțan spune că invalidarea fără precedent a alegerilor municipale a scos în evidență mai multe carențe ce trebuie lămurite până la proximul scrutin parlamentar:

„Agitația, de exemplu, în ziua alegerilor poate afecta pozitiv rezultatul final al alegerilor prin faptul că participă mai mulți alegători la vot. Dar în cazul alegerilor din municipiul Chișinău acest factor a fost nevalabil, din punctul nostru de vedere, pentru că participarea în cel de-al doilea tur de scrutin în general nu are prag de validare, deci nu este clar cum au fost influențate aceste alegeri. Al doilea lucru, dacă rezultatele alegrilor au fost influențate, curtea trebuia să ne spună în detrimentul cui și în favoarea cui. Curtea nu ne-a spus acest lucru.”

Igor Boţan
Igor Boţan

Sesizarea prezentată ca un demers al Coaliției pentru alegeri libere și corecte a fost elaborată de Comunitatea de experți Watch.Dog, care mai propune ca magistrații Înaltei Curți să verifice constituționalitatea acțiunilor sau inacțiunilor instanțelor de judecată, atunci când se decide legalitatea unui scrutin și invalidarea unui mandat.

Autorii proiectului atrag atenția că după scrutinul prezidențial din 2016, Curtea Constituţională, condusă atunci de Alexandru Tănase, constatase existenta a șase lacune în legislația electorală și ceruse parlamentului să le elimine. Între timp însă, legislativul a avut interes doar pentru a schimba sistemul electoral proporțional pe unul mixt, fără a vota modificările necesare, constată activiștii. Curtea Constituțională solicita deputaților să adopte un mecanism de votare în străinătate cu criterii clare de deschidere a secțiilor de votare peste hotare şi de distribuire geografică a buletinelor.

Magistrații mai menționau nevoia unor clarificări legislative în partea ce ține de examinarea contestațiilor, precum și necesitatea unor sancțiuni mai dure, până la suspendarea emisiei pe perioada campaniei electorale, pentru posturile TV care nu reflectă imparțial campania. În lipsa unei reacții din partea legiuitorilor, Curții Constituționale i se cere să se mai expună odată asupra acestor observații, precizează Igor Boțan:

„Curtea este rugată să clarifice problemele legate de legislația cu privire la răspunderea radiodifuzorilor în perioada electorală. Am avut alegerile în municipiul Chișinău, am făcut statisticile în baza monitorizărilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului și vedem distorsiuni foarte mari și care au impact asupra alegerilor și care nu au fost examinate de curte, de exemplu. O altă problemă este legată de implicarea cultelor religioase. Ce garanții avem? Ce au întreprins autoritățile pentru ca cultele religioase să nu se implice în campania electorală în maniera pe care au făcut-o?”

Termen până în ziua alegerilor rămâne tot mai puțin. Nu știm exact când o să fie organizate ele...

Expertul Asociației Promo-LEX Pavel Postică crede că reacția Curții Constituționale în urma acestei sesizări ar fi de mare folos Comisiei juridice a parlamentului, care a fost împuternicită să prezinte până la mijlocul lunii septembrie un proiect de revizuire a legislației electorale, în urma invalidării alegerilor din Chișinău. Pavel Postică crede că nu mai există timp pentru amânări, pentru că este pusă sub semnul întrebării corectitudinea viitorului scrutin electoral:

„Termen până în ziua alegerilor rămâne tot mai puțin. Nu știm exact când o să fie organizate ele, dar cert este că perioada în care urmează să fie organizate alegerile sunt lunile decembrie 2018-februarie 2019. Respectiv, eu consider că toate autoritățile statului trebuie să dea dovadă de cât mai multă viteză pentru a examina aceste situații, așa încât să înlăturăm maxim posibil lacunele, să asigurăm că alegerile sunt organizate liber, corect.”

Membrii Coaliției pentru alegeri libere și corecte accentuează că demersul lor este complementar efortului parlamentului de a îmbunătăți legislația electorală. Activiștii consideră că autoritățile ar trebui să intervină cu prevederi explicite inclusiv pentru a evita coruperea alegătorilor prin intermediul acțiunilor sociale și a fundațiilor susținute financiar și promovate de politicieni.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG