Cofondatoarea mișcării protestatare Femen, Oxana Șaciko, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită moartă în apartamentul său din Paris. O primă versiune a cauzei decesului ar fi suicidul.
O altă cofondatoare a organizației, Ana Guțol, a declarat serviciului ucrainean al Europei Libere că corpul neînsuflețit al Oxanei a fost găsit luni, 23 iulie. „Din câte știu, în ultima perioadă era îngrijorată de felul cum evoluează lucrurile în lume”, a spus Guţol, adăugând că, din păcate, ea și Oxana Șaciko nu au comunicat prea mult în ultimul timp.
„Odihnește-te în pace. Oxana Șaciko, pe care o știam neînfricată și, în același timp, foarte sensibilă, ne-a părăsit. Suntem alături de rudele ei și așteptăm versiunea oficială a decesului. Pentru moment știm doar că a fost găsită moartă în apartamentul său din Paris”, anunță pagina oficială a mișcării pe care a fondat-o Oxana, www.femen.org.
Până acum, autoritățile franceze au evitat să comenteze cazul.
Din 2008, de când a fost fondat, grupul Femen a devenit cunoscut în Europa mai ales pentru felul neobișnuit de a protesta – de obicei topless – împortiva turismului sexual, homofobiei și instituțiilor religioase.
Protestele mișcării ucrainene Femen erau îndreptate și împotriva liderilor politici pe care îi consideră dictatori sau asupritori. De exemplu, în aprilie 2013, câteva activiste ale grupului s-au dezbrăcat până la brâu în fața lui Vladimir Putin și l-au numit dictator, în timp ce președintele rus vizita împreună cu cancelara germană Angela Merkel o expoziție industrială la Hanovra.
La începutul acestui an, președintele Cehiei, Milos Zeman, a fost ținta protestelor grupului Femen. În ziua alegerilor prezidențiale, când Zeman a mers să voteze, din mulțimea de ziariști s-a desprins o activistă care a ajuns repede în fața președintelui. Ea avea scris pe trup „Zeman, târfa lui Putin”.
Șaciko a fost „o eroină a zilelor noastre”, scrie într-o postare separată pe pagina organizației Femen. „Oxana a luptat împotriva injustiției, a luptat pentru egalitate, a luptat cu înverșunare pentru drepturile sale și ale altor femei”.
„Oxana va rămâne să trăiască în sufletul fiecăruia dintre noi. Ea este parte a Femen și va rămâne în istoria feminismului”, se arată în postare.
O altă fondatoare a organizației Femen, Ina Șevcenko, a declarat pentru BBC că Oxana Șaciko a fost văzută în viață pe 20 iulie și că până acum nu este clar când anume a murit. „Autopsia va determina acest lucru”, a spus Șevcenko.
Organizația Femen este prezentă prin activiștii săi pe cel puțin patru continente.