Linkuri accesibilitate

Comandantul Unității Quds din Gărzile Revoluționare iraniene a fost ucis într-un atac american la Bagdad


Generalul Qasem Soleimani, imagine de arhivă

Oficialități americane și iraniene au confirmat moartea unuia dintre cei mai puternici generali din Iran într-un atac aerian american asupra a două vehicule pe aeroportul internațional din Bagdad, în primele ore ale dimineții de 3 ianuarie. Este vorba despre Qasem Soleimani, comandantul așa-numitei Unități Quds din cadrul Gărilor \revoluționare Islamice ale Iranului.

Incidentul ar putea duce la acțiuni de represalii din partea Teheranului.

Prețurile petrolului au crescut imediat cu patru la sută în urma relatărilor despre atac. Armata americană a confirmat atacul la scurt timp după ce președintele Donald Trump a afișat un steag american în prima sa postare pe Twitter în aproape 13 ore. Pentagonul a anunțat că președintele Trump a aprobat atacul în dimineața zilei de 2 ianuarie.

Unitatea Quds este considerată o „organizație teroristă externă” de către Statele Unite, iar armata Statelor Unite a afirmat ntr-un comunicat oficial că generalul Soleimani ar fi pus la cale atacuri împotriva diplomaților și militarilor americani a declarat armata americană. Televiziunea irakiană de stat a citat surse alemilițiilor șiite Hashd Shaabi, susținute de Iran, cu declarația că în atac a fost ucis și Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul adjunct al acestor forțe. Moartea lui al-Muhanifdsd a fost confirmată de Gărzile Revoluționare Islamice din Iran .

XS
SM
MD
LG