Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Se dorește eliminarea istoriei naționale și înlocuirea acesteia cu un surogat ideologic”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

În vizita lui săptămânală la studioul EL din Chișinău, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre planurile controversate ale președintelui Igor Dodon:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Inițiativa președintelui Igor Dodon de a desfășura un referendum consultativ își propune o agendă aproape globală, înghesuind sub același paravan probleme social-economice, politico-juridice și istorico-educaționale, atât de diferite, încât nu au nimic în comun unele cu altele. Așezate într-o ordine a priorităților prezidențiale, „buchetul” cu cele patru întrebări scoase la referendumul prevăzut pentru 24 septembrie, dacă se va ajunge până acolo, este, în fond, „mănușa” aruncată în fața puterii, semnificând preocuparea și hotărârea președintelui Dodon de a-și atribui mult mai multă putere instituțională, de a face „ordine” în domenii în care nu are competențe și de a impune regulile de joc pe scena politică.”

Europa Liberă: Adică îi cere Parlamentului „coasa” cu care să îi reteze capul. Această „mănușă” a fost ridicată sau nu de către majoritatea de la guvernare?

Gheorghe Cojocaru: „Odată ce primul ministru Pavel Filip a declarat că guvernul nu va aloca mijloacele financiare necesare organizării referendumului, iar Partidul Liberal a și atacat la Curtea Constituțională decretul cu pricina al președintelui, solicitând suspendarea și respingerea lui, rezultă că „mănușa” a fost ridicată și că, confruntarea va intra într-o fază decisivă. Însă o eventuală nealocare a mijloacelor financiare nu pare să-l deruteze pe Igor Dodon, care a și anunțat că banii pentru desfășurarea referendumului vor fi găsiți din surse private. Prin urmare, doar o decizie a Curții Constituționale privind neconstituționalitatea decretului respectiv ar putea opri elanul instituției prezidențiale de a scoate oamenii la un referendum în toamnă.”

Europa Liberă: Președinția acuză apriori că guvernarea, vezi Doamne, ar respinge realitatea pentru că ar avea frică de rezultatul unui vot popular ca și cum cunoscut.

Gheorghe Cojocaru: „Înainte de toate, inițiativa referendumului trebuie să fie în strictă conformitate cu cadrul juridic, să urmeze procedurile stabilite de lege și să contribuie la consolidarea și buna evoluție a societății. Dintre toate cele patru chestiuni formulate de președintele Dodon, cea mai sensibilă și cea mai presantă este cea a miliardului furat care nu poate lăsa indiferent pe nimeni. Aceasta este „călcâiul lui Ahile” al guvernării, după cum și cererea lui Dodon de a i se acorda mai multe prerogative pentru a dizolva Parlamentul este punctul slab al inițiativei sale.”

Europa Liberă: Am să vă întreb ca pe un istoric de meserie: ce credeți despre intenția lui Igor Dodon de a introduce „Istoria Moldovei” în școală?

Gheorghe Cojocaru: „ ,Istoria Moldovei” vechi este demult introdusă în școală, după cum și istoria recentă a Republicii Moldova este de la începuturile sale parte a programelor școlare. Mai curând, astăzi se dorește eliminarea istoriei naționale și înlocuirea acesteia cu un surogat ideologic, de cea mai proastă speță, dacă ar fi să judecăm după cele trei volume, pline de enormități, ale „Istoriei Moldovei”, prefațate de însuși Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, la data apariției opului respectiv. Istoria, servită ca ideologie de partid în programele școlare, în pofida prevederilor constituționale, ar fi cel mai mare prejudiciu pe care un șef de stat l-ar putea aduce prezentului și zilei de mâine a unei societăți care trăiește încă sub povara unor grave traume identitare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG