Istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru comentează, într-o discuție cu Valentina Ursu, unele promisiuni făcute de guvernanți într-un an electoral.
Gheorghe Cojocaru: „Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, declara zilele trecute că, în doi-trei ani, Republica Moldova ar putea face o cerere de aderare la Uniunea Europeană cu o singură condiție ca, după alegerile parlamentare de la finele acestui an, la Chișinău să se instaleze o nouă guvernare pro-europeană, care împreună cu partenerii occidentali să inițieze o evaluare a căii parcurse și a rezultatelor obținute în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova ca stat asociat la Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Vicepremierul pentru Integrare Iurie Leancă încă de când era ministru de Externe urmărește acest obiectiv, având acum posibilitatea să pledeze pentru integrarea în Uniunea Europeană dintr-o nouă postură. Până se va face, însă, această evaluare despre care vorbește demnitarul, unde se află, totuși, astăzi Chișinăul în relația cu UE?
Gheorghe Cojocaru: „Evaluări intermediare se fac și la Bruxelles, și la Chișinău pentru a avea o imagine cât mai adecvată asupra situației reale în acest domeniu de interes vital pentru Republica Moldova. Actualmente, Republica Moldova beneficiază de statutul de stat asociat, relația sa cu Uniunea Europeană fiind strict reglementată de acest cadru de asociere. Se pare că modul în care autoritățile de la Chișinău onorează angajamentele asumate este unul satisfăcător, deși în anumite domenii, cum ar fi cel al justiției, se înregistrează anumite restanțe. E de la sine înțeles, dacă autoritățile actuale urmăresc mai mult decât asocierea la Uniunea Europeană, și efortul de concentrare asupra relației cu Bruxelles-ul trebuie să fie unul pe măsură și, ceea ce este nu mai puțin important, ba poate și mai important, este necesar ca această relație să dea roade resimțite în viața cotidiană a oamenilor.”
Europa Liberă: Actuala guvernare își propune să includă în Constituție, în Legea Fundamentală o prevedere prin care să se stipuleze cursul strategic de integrare europeană. Ce șanse ar exista ca, într-un an electoral, această inițiativă să reușească, mai cu seamă că părerile sunt împărțite în Legislativul de la Chișinău?
Gheorghe Cojocaru: „Dacă există voință politică în acest sens și numărul necesar de voturi, dacă vor fi respectate procedurile și termenii respectivi prevăzuți de lege pentru amendarea Constituției, această inițiativă ar putea deveni realmente o prevedere constituțională. După cum arată recentele statistici parlamentare, fracțiunea Partidului Democrat este în continuă creștere, are destui aliați pentru a deține o majoritate confortabilă, însă nu este o certitudine dacă ar putea asigura și numărul calificat de voturi pentru modificarea Constituției. Voturile care nu ajung la număr ar putea fi luate din curtea liberalilor și liberal-democraților din opoziție, dacă se va ține cont de inițiativa acestora de amendare, totodată, și a art. 13 cu privire la limba de stat.”
Europa Liberă: Unul dintre fruntașii Partidului Democrat, Marian Lupu, șeful fracțiunii PD în Parlament, a respins recent într-un interviu cu Europa Liberă această inițiativă a opoziției liberale, subliniind că nu se va admite condiționarea inițiativei privind includerea în Constituție a articolului despre cursul strategic de integrare europeană. Și atunci, unde se va ajunge?
Gheorghe Cojocaru: „Se poate ajunge la un fiasco al ambelor inițiative, dacă nu se va ajunge la un compromis rezonabil. Într-un an electoral, o asemenea eventuală înfrângere le-ar putea juca festa la alegerile parlamentare și democraților, și liberalilor, și liberal-democraților. Cine va avea de câștigat, se știe. În orice caz, nu cei care și-ar dori să prezinte cererea de aderare a Republicii Moldova la Bruxelles.”