Vasile Botnaru discută cu istoricul Gheorghe Cojocaru despre cum poate fi depășită situația creată după invalidarea scrutinului din Chișinău.
Gheorghe Cojocaru: „Rezoluția mitingului de protest de duminică împotriva invalidării alegerilor pentru primăria capitalei a ajuns deja la înalții reprezentanți ai Consiliului Europei și ai Uniunii Europene, care, după ce au luat cunoștință și cu punctul de vedere al prim-ministrului Pavel Filip, se arată extrem de îngrijorați de nerecunoașterea rezultatelor alegerilor din Chișinău. În timpul vizitelor la Strasbourg și la Bruxelles, liderii opoziției, Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Ciubotaru, au adus critici dure actualei guvernări, acuzând-o direct de comiterea unor abuzuri grave și de încălcarea principiilor fundamentale ale democrației.”
Europa Liberă: Și opoziția, și guvernarea caută arbitrare sau, cel puțin, alinare la Bruxelles, unde, și unii, și alții, sunt primiți și ascultați. Cum poate fi depășită, însă, această situație?
Gheorghe Cojocaru: „Sigur, pentru a avea o imagine cât mai adecvată asupra situației în legătură cu nevalidarea alegerilor din capitală, înaltele autorități europene trebuie să ia cunoștință și cu punctul de vedere al opoziției, și cu cel al guvernării, să consulte, totodată, și alte voci publice sau factori de decizie. Toată lumea și-ar dori ca acest impas, produs prin decizia factorilor de justiție, să fie depășit. Însă, soluțiile pe care le propune opoziția și guvernarea se contrazic sau se exclud reciproc.”
Părerile sunt prea împărțite pentru a se putea ajunge la un numitor comun...
Europa Liberă: Fiți de acord, este important că până la urmă, în situația foarte tensionată de astăzi se avansează niște soluții...
Gheorghe Cojocaru: „Dar important e că se caută soluții într-un cadru pașnic și legal, și în interior, și cu concursul din afară al Consiliului Europei și al Uniunii Europene. Dar, în timp ce opoziția cere ferm anularea hotărârilor în cauză ale instanțelor de judecată, puterea vede ieșirea din impas în perfectarea cadrului juridic electoral, iar din partea instituțiilor europene se propune organizarea unor alegeri noi. Părerile sunt prea împărțite pentru a se putea ajunge la un numitor comun.”
Europa Liberă: Ce ar trebui să înțeleagă din toată tevatura asta alegătorul care a mers conștiincios la urnele de vot în două rânduri? Și s-au cheltuit niște bani pentru procedura invalidată.
Gheorghe Cojocaru: „Concluziile pe care ar putea să le tragă oamenii în urma invalidării rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău n-au cum fi favorabile actualei guvernări, chiar dacă actul de invalidare a fost emis de instanțele de justiție și care trebuie să delibereze în deplină libertate. Politicul n-are cum interveni în sfera justiției, iar soluția va trebui identificată exclusiv în plan juridic, în strictă conformitate cu legea. Realitatea e că s-a intrat rapid într-o situație de jure, care sfidează votul democratic al sutelor de mii de cetățeni, și din care este mult mai complicat să se iasă.”