Un punct de vedere săptămânal în dialog cu istoricul Gheorghe Cojocaru despre măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.
Gheorghe Cojocaru: „În plină pandemie de coronavirus autoritățile de vârf se mobilizează, sunt formate celule de criză și comandamente departamentale, se iau măsuri excepționale pentru a amortiza unda de șoc a acestei infecții, fără tratament deocamdată la scară planetară, care se apropie tot mai mult de frontierele Republicii Moldova. Dacă pe malul drept al Nistrului se atestă deja mai multe cazuri de infecție, la Tiraspol, după datele furnizate de autoritățile locale, coronavirusul încă n-a făcut victime.”
Europa Liberă: În Republica Moldova se închid grădinițele, instituțiile de învățământ, zborurile au fost anulate pe anumite rute aeriene, vor urma probabil și alte măsuri, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în Italia, de exemplu. Încotro se îndreaptă țara în aceste condiții ieșite din comun?
Gheorghe Cojocaru: „Da, se închid și stadioanele, muzeele, se anulează manifestările culturale, se trag obloanele la frontiere. Statele Unite își închid hotarele. Pericolul acestui virus este perceput deja ca o amenințare nu numai pentru sănătatea oamenilor, dar și pentru securitatea economică și socială a tot mai multor țări de pe diverse continente, din Asia, Australia și până în Europa și America. Lumea traversează o etapă de criză fără precedent, indusă nu de războaie sau catastrofe naturale, ci de un virus scăpat de sub control, însă consecințele pe care le produce acest tip de virus ar putea atinge proporțiile unor catastrofe umanitare. Deși guvernele fac apel la păstrarea calmului, panica este un fenomen care se extinde și care face ca omul să devină mai puțin rațional, ceea ce n-are cum fi de vreun folos în această competiție cu infecția.”
Europa Liberă: În timp ce în legislativ, la guvern și în alte instituții ale statului s-au luat măsuri de protecție, deputații din opoziție îi recomandă, iată, președintelui Dodon să se retragă în carantină la reședința sa de la Condrița, probabil luându-l în zeflemea.
Gheorghe Cojocaru: „Pentru că îl suspectează că în această situație de criză urmărește să preia atribuțiile guvernului și să-și facă publicitate într-un an în care vor avea loc alegeri prezidențiale. Totodată, între opoziție și guvernare nu există diferențe în ceea ce privește mobilizarea tuturor instituțiilor responsabile cu gestionarea crizei, acesta fiind unul din puținele cazuri în care și unii, și alții sunt pe aceleași poziții.”
Europa Liberă: Da, dar pe de altă parte, s-a văzut în parlament, chiar în cadrul ședinței plenare, că între deputații din Blocul ACUM, între cei de la PAS și cei de la PPDA, sunt divergențe în legătură cu această criză a coronavirusului.
Gheorghe Cojocaru: „Faptul că deputata Maria Ciobanu, de la Platforma Politică DA, l-a acuzat pe deputatul Igor Grosu, de la PAS, de plagierea unui proiect de lege, votat în Parlamentul României, prin care unul din părinți ar putea beneficia de zile libere de muncă plătite pentru a sta acasă cu copiii în cazul unor situații extreme, este mai mult decât un incident al rutinei parlamentare. Replicile celor doi deputați au făcut nu numai deliciul oponenților lor din parlament, dar și au confirmat că între aliații politici de ieri a trecut o pisică neagră, chiar dacă acum toată lumea este cu ochii pe nefastul coronavirus.”