Comentatorul politic Gheorghe Cojocaru este invitatul lui Vasile Botnaru în studioul Europei Libere la Chișinău:
Gheorghe Cojocaru: „În timp ce câteva voci mai țipătoare din corul opoziției parlamentare socialiste nu contenesc să acuze România de intenții „anexioniste” și „imperialiste” față de Republica Moldova, întreținând astfel un curent românofob de peșteră, singurul lucru la care, probabil, pricep cel mai bine, la Chișinău piața financiar-bancară înregistrează o nouă prezență: Banca Transilvania a trecut, în sfârșit, Prutul și s-a instalat pe malurile Bâcului. Împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Transilvania va deține o cotă de peste 66 la sută din acțiunile Victoriabank, una din primele trei bănci din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Majoritatea experților financiari spun la unison că sosirea acestei bănci la Chișinău este un semnal bun pentru economie, firește, și-ar fi dorit să vină și una nemțească, franceză, elvețiană etc., dar în plan politic cât de benefică este venirea Transilvaniei?
Gheorghe Cojocaru: „Este un semnal bun, mai ales că Banca Transilvania este un jucător greu pe piața bancară a României, va fi, probabil, și un impuls bun pentru politica de credite bancare din Republica Moldova, cu un impact pozitiv asupra atragerii investițiilor în diverse ramuri ale economiei naționale. În ceea ce privește aspectul social-politic, este important că această instituție bancară provine din România, din spațiul european, fapt care va lega și mai strâns finanțele și economia Republicii Moldova de spațiul comunitar și ar putea facilita efortul guvernării de asociere și integrare în Uniunea Europeană. Intrarea Băncii Transilvania pe piața bancară de la Chișinău se înscrie în cursul strategic al autorităților de integrare europeană.”
Europa Liberă: Sunt convins că ați urmărit și Dvs. reacțiile oponenților politici ai guvernării. Ce au zis ei despre sosirea Băncii Transilvania la Chișinău?
Gheorghe Cojocaru: „Indiferent că sunt de dreapta sau de stânga, toți cei cu mintea trează realizează că intrarea Băncii Transilvania pe piața bancară reprezintă un pas important pentru modernizarea sectorului financiar-bancar al Republicii Moldova și că prin parteneriatul acestei bănci cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare vor avea de câștigat, în primul rând, antreprenorii mici și mijlocii, cei care au nevoie de credite avantajoase, pe termen lung, pentru a-și dezvolta afacerile.”
Europa Liberă: Acum, întrebarea editorialiștilor: „Prezența unei bănci din România, la începutul anului în care se vor marca 100 de ani de la întregirea statului român, are vreo legătură cu manifestațiile care se vor derula sub genericul Centenarul Unirii”?
Gheorghe Cojocaru: „Nu pare să aibă vreo legătură, mai ales că discuțiile asupra admiterii Băncii Transilvania pe piața bancară de la Chișinău s-au întins pe parcursul mai multor ani, ajungând să finalizeze la acest început de an 2018. Este, mai curând, o coincidență că acest lucru s-a întâmplat în anul în care se va marca Centenarul Unirii, dar o coincidență îmbucurătoare și, să sperăm, de bun augur.”