Linkuri accesibilitate

„Comerțul” cu deputați. O specialitate moldovenească


În plenul Parlamentului de la Chișinău
În plenul Parlamentului de la Chișinău

Pandemia a gripat dezvoltarea economică peste tot în lume, darămite în Republica Moldova. Dar la noi măcar un sector funcționează la parametri maximi, ca și mai înainte.

„Comerțul” cu deputați. O specialitate moldovenească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

Vorbim despre „traficul de deputați”. Sunt oameni care decid subit (aceasta e senzația) să-și părăsească fracțiunea/formațiunea politică, să-și schimbe convingerile, opțiunile ideologice, filozofia de viață. Ca urmare a acestor revelații tardive, li se inversează valorile, se produc zguduitoare procese de conștiință…

E greu să-și reprimi ironia, atunci când atingi subiectul traseismului în politica moldoveană – fenomen devenit o marcă definitorie a acestui stat...

Aparent, n-ar fi nimic de condamnat aici. Nici măcar în Moldova aleșii poporului nu au mandat imperativ. Până la urmă, abandonarea partidului care te-a propulsat în parlament ar trebui să se reducă strict la o chestiune de relații interpersonale, nimic mai mult, atâta timp cât gestul tău – trecerea la o altă formațiune sau asumarea titulaturii de deputat neafiliat – are acoperire morală: slujirea poporului, nu rațiuni egoiste, nu motivații pecuniare.

Medicul Ștefan Gațcan este ultimul sosit și primul plecat din tabăra socialiștilor. Ales în circumscripția Hâncești, în scrutinul din 15 martie 2020, dl Gațcan invocă rațiuni de ordin etic: e indignat, ca medic, de proasta gestiune a crizei sanitare de către actuala guvernare. În consecință, a decis să se alăture proaspăt lansatului (în „ape tulburi”, spunem noi) crucișător „Pro Moldova”, condus de ex-spicherul Andrian Candu. De ce „Pro Moldova”? Există, se pare, o legătură mai veche între Ștefan Gațcan și Fundația Edelweiss a lui Plahotniuc, cea care a făcut donații la Centrul Mamei și Copilului – instituția dlui Gațcan.

E prima fisură, cum spuneam, în rândurile socialiștilor. Plahotniuc a cruțat PSRM-ul în perioada când își încropea majoritatea de strânsură, în ianuarie 2016. Atunci mulți s-au întrebat: de ce sunt menajați socialiștii? Pesemne oligarhul îi păstra într-un sertar intact, aseptic, pentru alte vremuri. Și acele vremuri par să fi venit, chiar dacă Plahotniuc își dorise o alianță „la vedere” cu PSRM, după alegerile din februarie 2019, nu achiziții la bucată.

Foștii colegi de fracțiune sunt foarte supărați pe Gațcan...

I-au aruncat acuzații dintre cele mai stridente și mai veninoase, i-au scris pe ușa biroului său de la parlament cuvinte injurioase. Au vorbit și despre „prostituție politică”. Cornel (Furculiță) – deputat PSRM, personaj cunoscut din afacerea „kuliokul”, proaspăt clasată de Stoianoglo – a depus chiar un demers la procuratură. Pretinde că Ștefan Gațcan ar fi fost „cumpărat” cu o sumă între 500 de mii și 2 milioane de dolari.

Socialiștii au organizat o manifestație zgomotoasă, cu lozinci și huiduieli, în preajma maternității unde-și desfășoară activitatea Ștefan Gațcan. S-a ajuns la gesturi de un simbolism macabru, criminal, mai ales în contextul crizei pandemice: au agățat de poarta instituției medicale o coroană mortuară, cu o panglică în care au scris în română și în rusă: „În această zi ți-a murit cinstea”.

E replica în oglindă a unui alt ritual sinistru, cel cu aruncatul curcanilor peste poarta președinției. Atunci ultragiați erau Plahotniuc și ai lui, pentru că-i trădase Dodon. Azi, trădați se simt socialiștii. E vreo diferență?

Ieri, 30 iunie, grupul „Pro Moldova” a vorbit la o conferință de presă despre o acțiune de intimidare de tip „brigadă rusească” asupra deputatului Gațcan. Mașina sa a fost oprită în trafic, pe podul de la Telecentru din Chișinău, medicul a fost amenințat cu răfuiala dacă nu-și schimbă opțiunea politică.

În urma „dezertării” lui Ștefan Gațcan, în Parlament s-a schimbat raportul de forțe: guvernarea rămâne cu 49 de deputați, ceilalți adună 51 de voturi – dar e o majoritate foarte pestriță, traversată de mai multe linii conflictuale, care nu garantează debarcarea Executivului.

Ce poate să înțeleagă cetățeanul de rând, urmărind aceste deplasări de trupe pe scena politică?

După un an de la investirea actualului parlament, el nu-și va aminti de legi bune votate sau despre discursuri memorabile, nu va constata cu satisfacție că a început de-mafiotizarea Modovei, că miliardul a fost recuperat și hoții pedepsiți, că salariile și pensiile au crescut, așa cum se promisese în campanie electorală, și că pandemia își pierde din forță.

Nu, cetățeanul va vorbi despre „comerțul cu deputați”, despre sumele uriașe, abisale, cu care sunt cumpărați „aleșii poporului”. Parlamentul Republicii Moldova, va spune el, este un bâlci, o tarabă la care deputații se vând celui care oferă mai mult, în timp ce țara geme de sărăcie și nedreptăți de tot felul.

Pe de altă parte, oricât de furioși ar fi Dodon și PSRM, cerând proaspătului transfug să-și depună mandatul, Ștefan Gațcan a învins într-o circumscripție uninominală, nu pe listă de partid. Socialiștii au pledat pentru medicul Gațcan ca pentru o mare personalitate care, iată, „la ceasul despărțirii”, se apără, apelând la așteptările înșelate ale alegătorilor săi. Cităm din declarația dlui Gațcan de pe Facebook:

„Echipa PSRM a avut o șansă unică de a rezolva problemele oamenilor și a salva țara din criza în care s-a pomenit, dar, din păcate, luptele politice interminabile, gravele greșeli de management, deciziile neprofesioniste, lipsa de curaj și chiar admiterea de falsuri în gestionarea crizei Covid-19 m-au determinat să mă detașez de aceste acțiuni care depășesc interesele cetățenilor și ale statului. Cu tot respectul față de colegii din fracțiunea PSRM din Parlament, alegătorii circumscripției electorale Hâncești nu pentru asta mi-au acordat vot de încredere.”

Dacă Plahotniuc, așa cum se spune, operează nestingherit în parlamentul de la Chișinău, de parcă nici nu s-ar fi teleportat peste mări și țări, dacă are mereu de făcut oferte tentante, cu multe zerouri, rezultă că ceea ce numim „clasă politică” în Moldova nu e decât o tagmă viciată și coruptă, pe care n-ai s-o vindeci cu legi „anti-traseism”. Mai ales atunci când aceste legi le adoptă cei care au ajuns la guvernare tocmai datorită „liber-schimbismului” lor politic.

Azi, aflăm că Ștefan Gațcan și-a depus mandatul de parlamentar...

Surse de la „Pro Moldova” susțin că a făcut-o sub presiune, că ar fi sechestrat de socialiști, după ce mai devreme a depus o plângere la procuratură, acuzând intimidări și amenințări din partea unor deputați PSRM. „Epopeea” medicului Gațcan continuă și nimeni nu știe cum se va termina.

Putreziciunea clasei politice din Moldova reflectă o justiție falimentară. Procuratura se ghidează de oportunități politice: de la Harunjen la Stoianoglo – aceeași atitudine scandaloasă față de statul de drept, față de democrație, față de opțiunile electorale ale cetățenilor. Unii, ca să dăm un exemplu, îl încarcerează pe raiderul Platon din considerente de răzbunare personală, alții îl eliberează exact din aceleași rațiuni, pentru a-l folosi împotriva celor care l-au încarcerat.

O tușă groasă la portretul penibil al justiției din Moldova este eliberarea recentă a doi foști sportivi K 1 acuzați că au omorât în bătaie, acum doi ani, un tânăr într-un complex de agrement din Chișinău. O judecătoare, căreia presa i-a schițat rapid o fișă biografică (deține averi consistente), a decis că nu există motive de a-i mai ține în captivitate pe inculpați.

Când moartea unui om nu înseamnă nimic, când justiția nu poate identifica și pedepsi vinovații, de ce n-ar înflori matrapazlâcurile politice în parlament, acolo unde făptuitorii, acoperiți de imunitate, îi servesc poporului vechea gargară despre „slujire”, „statalitate” și „interes public”?

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG