Linkuri accesibilitate

Comerțul liberalizat dintre UE și R.Moldova, prelungit pe un an | Veteranii războiului de pe Nistru vor primi indemnizații majorate


Un veteran depune flori în timpul comemorării a 30 de ani de la izbucnirea conflictului militar de pe Nistru, pe 2 martie 1992. Imagine din arhivă.
Un veteran depune flori în timpul comemorării a 30 de ani de la izbucnirea conflictului militar de pe Nistru, pe 2 martie 1992. Imagine din arhivă.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Procurorul Mariana Cherpec este noul membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Funcția i-a revenit după recenta demisie a Olesei Vârlan pe 4 martie, transmite IPN, citat de Radio Chișinău. Elena Roșior, membră CSP, a precizat că procurorii de pe lista candidaților care nu au acces în funcția de membru al CSP devin supleanți pentru funcțiile pentru care au candidat. Aceștia suplinesc funcția vacantă apărută pe durata mandatului în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate la Adunarea Generală a Procurorilor.
  • Parlamentul European a decis prelungirea, cu un an, a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat eurodeputatul Siegfried Mureşan pe pagina sa de Facebook, scrie NewsMaker. Potrivit eurodeputatului, votul Parlamentului European vine la doar câteva săptămâni de la publicarea propunerii legislative de către Comisia Europeană.
  • Un tânăr de 24 de ani a fost condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare pentru că a urcat beat la volan și a mușcat un polițist de ureche, provocându-i leziuni grave, anunță Moldova 1. Potrivit Procuraturii Generale, tânărul era în stare de ebrietate alcoolică avansată și se deplasa pe drumul public din satul Speia, raionul Anenii Noi, împreună cu un amic, când a fost oprit de angajații din cadrul Inspectoratul de Poliție Anenii Noi pentru verificarea actelor. Cazul a avut loc în vara anului 2023.
  • Veteranii războiului de pe Nistru, care au fost decorați pentru merite deosebite față de stat, vor primi indemnizații mai mari, relatează TV8. Astfel, persoanele decorate cu ordinul „Credință Patriei” de clasele I, II și III pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova vor primi o alocație nominală majorată în cuantum de 300 de lei, iar persoanele care s-au învrednicit de titluri onorifice și cei decorați cu cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie – 150 de lei.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este viral un clip video postat Nokta.md în care Dan Balan și Irina Rimes interpretează un fragment dintr-o nouă piesă cântată împreună - „Ultima noapte”. Versiunea oficială a melodiei ar trebui să apară pe data de 22 martie.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes sporit pentru postarea Moldova.org despre faptul că femeile și felul în care funcționează corpul lor au fost ignorate de-a lungul istoriei în studiile științifice, în testări medicale și experimente. Știința a pus accent pe bărbați în cercetările despre funcționarea corpului uman, manifestările bolilor și răspunsul la tratament.
XS
SM
MD
LG