Linkuri accesibilitate

Comisarul european pentru extindere, optimist în privința viitorului european al Albaniei și Macedoniei de Nord


Imagine generică
Imagine generică

Comisarul european pentru extindere, Oliver Varhely, s-a declarat optimist că Macedonia de Nord și Albania vor putea face reformele necesare pentru a deschide negocierile de aderare la UE. „Nu renunță la reforme... și o să vedeți că reușesc”, a declarat marți, Varhely la Bruxelles, care la începutul lunii a vizitat regiunea. „Oferta rămâne neschimbată, aderarea”, a mai declarat comisarul european.

Remarca vine după ce președintele Franței Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că va accepta deschiderea negocierilor de aderare dacă luna viitoare, analiza Comisiei Europene recomandă acest lucru. În octombrie 2019, Franța, susținută de Olanda și alte țări, au blocat deschiderea negocierilor de aderare deși se constatase că, cel puțin pe hârtie, Macedonia de Nord și Albania îndepliniseră toate condițiile.

Între timp, mecanismul de extindere a UE s-a modificat pentru a da mai multă putere țărilor membre să urmărească și analizeze progresele țărilor candidate la aderare. Dacă aprecierile Comisiei europene vor fi pozitive, atunci în mai va avea loc un summit la Zagreb între liderii UE și cei ai celor șase țări candidate din Balcani: Serbia, Kosovo, Muntenegru, Albania, Bosnia și Macedonia de Nord.

XS
SM
MD
LG