Linkuri accesibilitate

Comisia de la Veneția a dat un aviz critic recentelor modificări legislative operate de majoritatea PAS


Comisia de la Veneția a dat un aviz critic recentelor modificări legislative operate de majoritatea PAS, prin care procurorul general a fost exclus din Consiliul Superior al Procurorilor și a fost introdusă o procedură de evaluare a performanței acestuia, care face posibilă demiterea sa înainte de termen.

Opinia Comisiei pentru democrație prin drept a Consiliului Europei a fost cerută de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a fost suspendat din funcție în luna octombrie, reținut și inculpat pentru corupere pasivă și alte presupuse crime. În avizul publicat la 13 decembrie, Comisia spune că schimbările legislative „nu ar trebui să urmărească înlocuirea anumitor deținători de funcții sub pretextul unei reforme instituționale”.

Mai este criticat faptul că amendamentele din luna august au fost adoptate „în perioada vacanței” și în lipsa unei dezbateri ample la care să fi participat societatea civilă. Comisia recomandă întoarcerea procurorului general în Consiliul Superior al Procurorilor ca membru din oficiu și „revizuirea semnificativă” a prevederilor despre evaluarea activității procurorului general. Acestea ar trebui să descrie „în mod clar natura și principalii indicatori ai evaluarea performanței” și să clarifice modul în care evaluarea performanței „este diferită de răspunderea disciplinară”.

Luna trecută, șefa comisiei parlamentare juridice, Olesea Stamate, a sugerat că majoritatea parlamentară își va revizui reforma din luna august, dacă o va cere Comisia de la Veneția.

XS
SM
MD
LG