Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană a schițat o nouă metodologie pentru procesul de extindere a UE


Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a schițat o nouă metodologie pentru procesul de extindere a Uniunii Europene, care va da un rol mai puternic statelor membre în negocierile cu țările care vor să adere, potrivit unui document văzut de Radio Europa Liberă.

Planul urma să fie făcut public în 5 februarie, mai mult de trei luni după ce UE a oprit din nou începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de nord și Albania. Noua metologie vine ca un răspuns direct la adresa Franței, principala forță aflată în spatele deciziei din octombrie care a creat dezamăgire în cele șase state din Balcanii de vest aspirante la aderare.

Autoritățile franceze au susținut că guvernele de la Skopje și Tirana nu au făcut suficiente progrese în reformele destinate combaterii corupției și întăririi statului de drept, și au cerut schimbarea procesului de extindere a Uniunii.

În document, numit „Îmbunătățirea procesului de extindere - o prespectivă credibilă pentru Balcanii de vest”, Comisia Europeană propune statelor membre ale Uniunii să „contribuie mai sistematic la procesul de lărgire, inclusiv prin trimiterea de observatori pe teren, prin contribuție directă la rapoartele anuale, și prin expertiză sectorială”. „Statele membre vor avea de asemenea ocazia de a analiza și monitoriza mai des progresele”, se mai spune în document.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG