Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană apără sistemul de distribuire a vaccinurilor între statele membre


Comisia Europeană şi-a apărat sâmbătă politica de distribuire a vaccinurilor anti-COVID-19 între țările membre după ce Austria şi alte cinci state membre s-au plâns că dozele nu ar fi fost alocate în mod egal și după aceleași criterii.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene și Consiliului European, lideri din şase ţări europene - Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Slovenia şi Croaţia (care s-a alăturat ulterior) – solicitaseră o rediscutare a principiilor care stau la baza distribuirii vaccinurilor.
Comisia a răspuns că dozele au fost distribuite proporţional cu populaţia fiecărei ţări şi ţinând cont de datele epidemiologice, adăugând că guvernelor statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.

O politică flexibilă agreată de guvernele UE a însemnat că ţările care se confruntă cu o fază mai acută a epidemiei ar putea obține mai multe doze, în cazul în care unele guverne ar opta să nu-şi preia loturile alocate proporţional cu populația, a declarat Comisia Europeană.

În Austria, cancelarul Sebastian Kurz a fost acuzat de opoziția social-democrată că a formulat acuzațiile la adresa sistemului european de distribuire, fără dovezi, numai pentru a nu-și asuma el vina unei campanii lente de vaccinare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG