Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană constată că R. Moldova nu s-a aliniat sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului 


R. Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei, motivând că, din punct de vedere economic, acestea ar putea avea ca efect oprirea livrărilor de gaze rusești și alte consecințe pentru economia moldoveană
R. Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei, motivând că, din punct de vedere economic, acestea ar putea avea ca efect oprirea livrărilor de gaze rusești și alte consecințe pentru economia moldoveană

Comisia Europeană observă că R. Moldova nu s-a aliniat la sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului, deși țările candidate la aderare „au obligația de a se alinia progresiv la declarațiile Uniunii Europene și de a aplica măsuri restrictive atunci când și acolo unde este necesar”. 

Aceasta este una dintre constatările din cea de-a doua parte a raportului Comisiei Europene din luna iunie 2022, care a fost consultat de Europa Liberă și urmează a fi publicat curând.

Evaluarea Comisiei Europene arată că R. Moldova are o rată de aliniere de 60-80% la declarațiile și măsurile restrictive ale politicii externe și de securitate comune.

Autorii raportului constată că alinierea la măsurile restrictive ale UE necesită mai multe eforturi din partea Republicii Moldova, observând și „o îmbunătățire recentă a ratei de aliniere a declarațiilor”.

Totuși, la capitolul referitor la politică externă, securitate și apărare, din care face parte și alinierea la sancțiuni, R. Moldova a primit calificativul „moderat bine pregătită”.

Solicitat de Europa Liberă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a declarat că instituția nu va face comentarii pe capitole aparte până când raportul nu va fi făcut public de instituțiile europene.

R. Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei, motivând că, din punct de vedere economic, acestea ar putea avea ca efect oprirea livrărilor de gaze rusești și alte consecințe pe care economia moldoveană nu le-ar putea suporta. Autoritățile de la Chișinău insistă, totodată, că respectă sancțiunile impuse de UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Ambasadorul european la Chișinău, Janis Mažeiks, declarase, primăvara trecută, că UE și-ar fi dorit o aliniere „mai pronunțată” a Republicii Moldova la sancțiunile internaționale impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina, dar îi înțelege reticența.

În retrospectiva diplomatică a anului trecut, diplomația de la Chișinău a subliniat că „din prima zi a războiului Rusiei împotriva țării vecine, R. Moldova a fost, este și va fi solidară cu Ucraina”.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG