Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană critică reformele judiciare din Polonia și Ungaria


Președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, sosind la Parlamentul European, Bruxelles, Belgia
Președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, sosind la Parlamentul European, Bruxelles, Belgia

Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene, a criticat reformele judiciare ale guvernelor maghiare și poloneze considerându-le „o sursă majoră de controverse” și „o serioasă îngrijorare”.

CE și-a făcut evaluarea în primul său raport despre situația statului de drept din întregul bloc, publicat astazi, pe 30 septembrie, cu o zi înainte ca cei 27 de lideri ai UE să se adune la Bruxelles pentru un summit de două zile.

Potrivit raportului, Ungaria se numără printre statele membre în care „direcția schimbării a dat naștere unei serioase îngrijorări cu privire la impactul reformelor asupra independenței justiției”, în timp ce „reformele justiției din Polonia din 2015 au fost o sursă majoră de controverse”.

În Ungaria, combaterea corupțiie la nivel înalt „rămâne foarte limitată”, în timp ce absența legislației și transparenței în distribuția publicității de stat a deschis ușa guvernului spre „ a exercita o influență politică indirectă asupra mass-media”.

Bulgaria și România sunt, de asemenea, printre țările criticate în raport pentru deficiențe în asigurarea independenței sistemului judiciar.

Comisia a cerut Bulgariei să ia măsuri în cazurile în care au avut loc amenințări împotriva jurnaliștilor și față de lipsa de transparență a proprietarilor media.

Raportul ar putea avea urmări asupra negocierilor asupra bugetului pe termen lung al blocului. Reamintim că liderii UE au convenit în principiu asupra unui pachet de redresare economică de 1,8 trilioane de euro pentru 2021-2027, dar încă nu au găsit un punct comun cu privire la mecanismul de distribuire a acestor fonduri.

Majoritatea celor 27 de țări ale UE au aprobat propunerea Comisiei Europene despre modalitatea de a condiționa plățile Uniunii de respectarea statului de drept - o măsură careia i se opun Polonia și Ungaria.

Statul de drept și valorile noastre comune sunt fundamentul societăților noastre", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la lansarea raportului.

Statul de drept protejează oamenii de stăpânirea celor puternici. Deși avem standarde foarte ridicate ale statului de drept în UE, avem și noi provocări", a adăugat ea.

Raportul vine după ce Comisia Europeană a respins la începutul acestei săptămâni cererea prim-ministrului maghiar Viktor Orban de a fi demisă vicepreședinta Vera Jourova după ce aceasta a spus că „democrația iliberală” din Ungaria duce la crearea unei „democrații bolnave” . Ministra Justiției de la Budapesta , Judit Varga, a respins rapid raportul într-o declarație pe Facebook, numindu-l „greșit” și „nefondat”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG